De Vlootschouwer gaat zorgen voor doorstroming in Maassluis

10-09-2021 Wonen Redactie

Foto: Maasdelta


MAASSLUIS - De bouw van De Vlootschouwer, het nieuwe complex met zorginstellingen en seniorenwoningen tussen de Westlandseweg en de Maasdijk, is officieel begonnen. Gisteren hesen vertegenwoordigers van de betrokken organisaties - de gemeente Maassluis, Maasdelta Groep, Facilitaire Stichting Gezondheidszorg (FSG), Franciscus Gasthuis & Vlietland en Dura Vermeer Bouw Zuid West - vlaggen ten teken van het startsein.

Het nieuwbouwplan bestaat uit zeventig appartementen over elf bouwlagen (tien verdiepingen) voor senioren, een polikliniek en apotheek. De provincie Zuid Holland ondersteunt de spreiding van sociale woningbouw en heeft hiervoor een subsidie verstrekt. 

“De start van de bouw van De Vlootschouwer is een belangrijke stap voor Maassluis", zo stelde wethouder Sjoerd Kuiper (onder meer volkshuisvesting en ruimtelijke ordening). "Deze zeventig nieuwe, duurzame seniorenwoningen voorzien in een grote behoefte aan levensloopbestendige woningen, waarin ouderen comfortabel zelfstandig kunnen wonen." Realisatie van De Vlootschouwer bevordert volgens de wethouder de doorstroming in woningen in de stad, 'omdat in de bestaande wijken woningen vrijkomen voor andere starters of gezinnen, waar ook een tekort aan woningen voor is'.

Maasdelta gaat de 'betaalbare huurappartementen' verhuren. Franciscus Gasthuis & Vlietland is eigenaar van de ruimtes op de begane grond en verhuurt deze aan de partijen die daar zorg gaan leveren, waaronder het ziekenhuis zelf en apotheek Furieade. Beide partijen zijn nu nog gehuisvest in het Gezondheidsgebouw Maassluis. 

Vanuit de nieuwe polikliniek gaat Franciscus Maassluis medische zorg en diagnostiek bieden aan de inwoners van Maassluis en omgeving. Met de verhuizing naar een nieuw gebouw blijft 'een waardevol onderdeel van de gezondheidsvoorzieningen voor de stad behouden', aldus wethouder Corine Bronsveld-Snoep (onder meer welzijn, zorg en ouderen). “Het is belangrijk dat goede zorg voor iedereen dichtbij beschikbaar is.” Naast de zorgactiviteiten van Franciscus en de Apotheek Furieade, is er nog ruimte vrij voor een huisarts of andere zorgverlener.

Dura Vermeer Bouw Zuid West voert de bouwwerkzaamheden uit. De aannemer zet een gebouw neer dat gasloos en energiezuinig wordt itgevoerd, met een Warmte Koude Opslag-installatie met bodembronnen, vloerverwarming en -koeling, gebalanceerde ventilatie met warmte terugwinning en triple glas. In het kader van klimaat adaptief bouwen krijgen de daken mossedum-beplanting en een bergend vermogen. Dit betekent dat de eerste regen door het groen wordt opgevangen. Als er erg veel regen valt, wordt het overtollige water afgevoerd naar de schoonwaterriolering. Het waterbergingssysteem, dat onder een groot deel van de parkeerplaatsen wordt aangebracht, werkt volgens hetzelfde principe.

Als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwbouw eind 2022 opgeleverd. 
Gerelateerd