Edward McDunn wint fotowedstrijd Kunst en Cultuur in Beeld

11-06-2018 Wonen Redactie

De winnende foto van Edward McDunn

MAASSLUIS – Edward McDunn heeft de eerste prijs gewonnen met de fotowedstrijd Kunst en Cultuur in Beeld, georganiseerd in het kader van de Week van de Cultuur. ‘De krachtige foto past helemaal bij een typisch Maassluis blauw/wit, zoals hier van de Monstersche Sluis’.

59 foto’s werden er ingezonden voor de wedstrijd, door in totaal 17 deelnemers. De jury, bestaande uit burgemeester Edo Haan, fotograaf Peter Farla en galeriehouder Ritsert Vooijs kregen de taak drie winnaars te selecteren. Tijdens de Cultuurgala op 9 juni werden de prijzen uitgereikt: drie dinerbonnen van respectievelijk €60,-, €40,- en €20,-.

De eerste prijs gaat naar de foto van Edward McDunn. ‘De krachtige foto past helemaal bij een typisch Maassluis blauw/wit’, zo oordeelt de jury. ‘De achtergrond is impressionistisch te noemen. Hiermee kan een bruggetje gemaakt worden naar de voorloper van het impressionisme Johan Barthold Jongkind. Deze schilder heeft een belangrijk deel van zijn jeugd in Maasslis gewoond.’ De jury ziet de foto als een ode aan deze negentiende-eeuwse schilder.

Klazien Zomer mocht de tweede prijs in ontvangst nemen. ‘De letteraanduiding MA229 en de skyline op de bolder geven een goed beeld van het (maritieme) culturele verleden en heden van Maassluis’, zo meldt de jury. ‘Wat het bovendien interessant maakt is het feit dat de registratie 229 de laatste is geweest die in Maassluis is uitgegeven. Dit verhaal wordt des te bijzonderder als wordt bedacht dat dit schip, gebouwd in Denemarken, nooit in de Maassluise haringvangst heeft dienstgedaan.’

De derde prijs is uitgereikt aan Erik van Ettinger. ‘De trucage waarbij de klassieke auto als het ware uit een historische Maassluise cultuur het heden binnenrijdt, levert ondanks de mobiliteit een rustig beeld. De fotograaf steekt de draak met het beeld van een ansichtkaart van een karakteristieke plek in Maassluis.’

Bekijk de foto'sGerelateerd