Sluit, ook in coronatijd, een wijkdeal met de gemeente

25-02-2021 Wonen Redactie

Foto: Gemeente Maassluis

MAASSLUIS - Het sluiten van een wijkdeal met de gemeente blijft populair. Zelfs in coronajaar 2020 werden in Maassluis nog 25 aanvragen voor een wijkdeal gedaan. Het gaat vooral om aanvragen voor plantenbakken, het aantrekkelijker maken van groenvakken en de aanleg van moestuintjes.

Hoewel het door de coronamaatregelen soms lastiger is wijkdeals te realiseren, probeert de gemeente, binnen de geldende regels, de aanvragen te honoreren.

Zelf onderhouden

Inwoners kunnen met een 'Bij ons in de wijkdeal' samen met de gemeente de woonomgeving verbeteren of opfleuren. De deal bij zo’n aanvraag is dat de bewoners zelf de planten onderhouden. De gemeente beoordeelt de aanvragen op haalbaarheid en stelt eventueel aanpassingen voor. Als de deal tussen gemeente en inwoners rond is, kunnen de bewoners zelf bij bepaalde winkels (waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt) planten en/of gereedschappen aanschaffen om de deal uit te voeren. Als de wijkdeal naar ieders wens is uitgevoerd,  worden de afspraken van de deal vastgelegd in een certificaat en wordt een wijkdeal-tegel geplaatst.

Houden aan afspraken

Het is belangrijk dat zowel de gemeente als de bewoners zich houden aan de afspraken van de deal, zodat het stukje Maassluis dat is opgefleurd, ook mooier blijft dan voor de wijkdeal. Helaas komt het ook voor dat het niet lukt om het groen goed te onderhouden. Dan kan de gemeente in overleg besluiten de wijkdeal op te heffen. Om te beoordelen of de wijkdeals in de stad goed uitpakken, houdt de gemeente met regelmaat schouws waarin de wijkdeals samen met betrokken bewoners worden bekeken en besproken. Door de coronamaatregelen heeft er in 2020 geen schouw plaatsgevonden. Zodra dit weer mogelijk is, worden weer schouws gehouden.

Wijkdeal sluiten?

Heeft u een mooi idee om uw straat of buurt te verfraaien? En wilt u ook een 'Bij ons in de wijkdeal' sluiten met de gemeente? Kijk op www.maassluis.nl/wijkdeal voor meer informatie of om een aanvraag te doen.
 Gerelateerd