Categorie├źn

Service

Borstbeeld Bassie en Adriaan in vensterbank Stadsgehoorzaal

Borstbeeld Bassie en Adriaan in vensterbank Stadsgehoorzaal
Uit

Borstbeeld Bassie en Adriaan in vensterbank Stadsgehoorzaal

  • Advertorial
  • 12-04-2021
  • Uit
Borstbeeld Bassie en Adriaan in vensterbank Stadsgehoorzaal

Als onderdeel van het Thuismuseum van Museum Vlaardingen

VLAARDINGEN - Vanaf vandaag is het bronzen borstbeeld van Bassie en Adriaan, samen met nog twee andere topstukken én een tijdlijn met foto’s uit het rijke archief, voor iedereen te zien achter het raam van de Stadsgehoorzaal. ,,Toen wij hoorden van het initiatief van Museum Vlaardingen om door heel de stad persoonlijke topstukken in de vensterbank te zetten werden wij meteen enthousiast. De Stadsgehoorzaal heeft namelijk 200 jaar theaterhistorie en in die tijd is een groot aantal topstukken verzameld die het verdienen om gezien te worden!'', aldus communicatiemedewerker Robin Sterrenburg. Iedereen die een ommetje door Vlaardingen maakt kan deze en andere topstukken in de vensterbanken bekijken.

Museum Vlaardingen is in maart gestart met het initiatief ‘Thuismuseum Vlaardingen’, waarbij iedere inwoner van Vlaardingen wordt uitgenodigd zijn of haar persoonlijke topstukken ten toon te stellen in de vensterbank. Op die manier wordt de stad omgetoverd tot de grootste museumzaal, terwijl het museum zelf gesloten is. Tegelijkertijd worden de vele wandelingen die worden gemaakt met deze topstukken flink opgeleukt en kan iedereen onbeschroomd gluren bij de buren. De Stadsgehoorzaal doet graag mee aan dit project en heeft een aantal van haar eigen topstukken verzameld en tentoongesteld achter de grote ramen aan de Schiedamseweg.

Deze theatrale expositie begint bij de ramenpartij rechts van de hoofdentree met een introducerende tekst waarin meer wordt verteld over het project én de objecten van de Stadsgehoorzaal. Deze objecten worden vervolgens letterlijk in een spotlicht gezet door een grote theaterlamp. Aan de hand van vier fotopanelen wordt de tijdlijn van de Stadsgehoorzaal in beeld gebracht van de oprichting in 1817 tot vandaag de dag. Tussen de panelen in zijn drie bijzondere kunstwerken te zien, elk met hun eigen verhaal.

Allereerst kan het werk ‘De Vierde Wand’ (2010) van Dike Hof bekeken worden. Elementen van dit kunstwerk komen terug door heel het gebouw, maar de centrale beeldhouwwerken zijn vanaf buiten goed te zien. Vervolgens is de bijzondere foto van de Grote Zaal door Ton Delfos te zien. Deze foto werd in 2015 geschonken aan de nieuwe directie van het theater. Tot slot kunnen voorbijgangers oog in oog staan met Bassie en Adriaan. In 2005 zijn zij namelijk in brons vereeuwigd door Cees Vriesekoop. Normaalgesproken staat het beeld op een sokkel in de Boven Foyer, maar speciaal voor deze gelegenheid is dit topstuk verplaatst naar het raamkozijn, zodat hij door iedereen bewonderd kan worden.

Doe zelf ook mee

Het voordeel van het Thuismuseum is dat de ruimte van de museumzaal nooit vol zal zijn. Heel Vlaardingen is daarom van harte uitgenodigd om ook hun eigen topstukken in de vensterbank te zetten. Door het topstuk ook aan te melden via www.museumvlaardingen.nl/wandelroute komen deelnemers letterlijk op de kaart te staan en ontvangen zij een speciale fotolijst om uit printen en te tonen dat ook zij thuismuseumlocatie zijn. De Stadsgehoorzaal wenst iedereen veel plezier met het wandelen door Thuismuseum Vlaardingen.

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →