Categorieën

Service

Eikenprocessierups is actief in Maassluis

Eikenprocessierups is actief in Maassluis
Nieuws

Eikenprocessierups is actief in Maassluis

  • Redactie
  • 19-06-2019
  • Nieuws
Eikenprocessierups is actief in Maassluis
MAASSLUIS - De eikenprocessierups is weer actief in Maassluis. Om te inventariseren welke bomen zijn aangetast, worden alle eikenbomen onderzocht en in de gaten gehouden. Het gebied rondom aangetaste eikenbomen wordt afgezet totdat bepaald is welke maatregelen worden getroffen.

Contact met de brandharen en nesten van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Ga bij aanhoudende ernstige klachten langs de huisarts. Vermijd elk contact met de brandharen en lege nesten van de rups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders. 

Maak melding

Als u eikenprocessierupsen in uw tuin of uw omgeving ontdekt, dan kunt u dit melden. Dit kan via www.maassluis.nl/meldingen. Daarnaast kunt u meldingen blijven doorgeven via telefoonnummer 14 010.