Categorieën

Service

Feyenoord en Den Haag als buren: waarom Excelsior Maassluis nog steeds fans heeft!

Feyenoord en Den Haag als buren: waarom Excelsior Maassluis nog steeds fans heeft!
Sport

Feyenoord en Den Haag als buren: waarom Excelsior Maassluis nog steeds fans heeft!

  • Ingezonden mededeling
  • 22-11-2022
  • Sport
Feyenoord en Den Haag als buren: waarom Excelsior Maassluis nog steeds fans heeft!
De ploeg van Excelsior Maassluis speelt uiterst matig derde-klassevoetbal in de Jack's League. Menig voetballiefhebber vraagt zich af waarom de club toch een indrukwekkend trouwe ploeg fans heeft. Het is de ligging van het stadje Maassluis die het bijzonder opmerkelijk maakt. De kleine stad ligt bijna ingesloten tussen de grote steden Den Haag en Rotterdam. Verschillende clubs uit de hogere klasse spelen hier.

Een blik op de charme van Excelsior Maassluis en de problemen van de gerenommeerde concurrenten verschaft echter duidelijkheid achter de fanscene van Excelsior Maassluis. De derde divisie in Nederland is zeer competitief. Hier spelen 18 teams voor promotie naar de hogere Eerste Divisie. Daarom is ook de derde Nederlandse voetbalcompetitie interessant voor sportweddenschappen.

Bookmakers bieden free bets bonus en lucratieve odds. Ook Excelsior Maassluis voelt de gevolgen van de evenwichtige Jack's League. Terwijl de ploeg enkele jaren geleden nog regelmatig meedeed om promotie, blijft Excelsior Maassluis nu steken in de grijze middenmoot.

Grote concurrentie uit de buurt: Feyenoord Rotterdam en ADO Den Haag

Het stadje Maassluis is idyllisch gelegen aan de Nieuwe Waterweg. Er zijn weinig aanwijzingen dat er twee grote Nederlandse steden in de onmiddellijke nabijheid liggen. Den Haag en Rotterdam zijn vanuit Maassluis binnen enkele kilometers te bereiken. In de kuststad Den Haag heerst de voetbalclub ADO Den Haag. Rotterdam is de thuisbasis van twee bekende voetbalclubs, Sparta Rotterdam en Feyenoord Rotterdam.

Alle drie de teams spelen in hogere voetbalcompetities dan Excelsior Maassluis. Beide Rotterdamse clubs maken deel uit van de Eredivisie, ADO Den Haag speelt in de tweedeklasse Eerste Divisie.

Toch heeft ook de relatief kleine derdeklasser Excelsior Maassluis uit de buurt een trouwe groep fans. Een blik op de problemen van de twee grootste rivalen, ADO Den Haag en Feyenoord Rotterdam, levert de eerste mogelijke verklaringen op.

Feyenoord Rotterdam: een grote club met probleemfans

Feyenoord Rotterdam is een van de grootste clubs van Nederland. Samen met Ajax Amsterdam en PSV Eindhoven geldt de grootste club uit Rotterdam als een van de populairste Nederlandse clubs. De club komt uit de wijk Rotterdam Zuid, die wordt beschouwd als een verpauperde wijk. Hier is het ruw, hard en vooral gepassioneerd. Net als de hele havenmetropool.

Sinds de oprichting speelt Feyenoord Rotterdam in de binnenlandse Eredivisie. Ze zijn in totaal 15 keer Nederlands kampioen geworden. De club heeft ook de Europese kampioensbeker voor clubs, de wereldbeker voor clubteams en de UEFA-beker twee keer gewonnen.

Geen wonder dat Feyenoord Rotterdam een van de populairste Nederlandse voetbalclubs is en in het hele land trouwe fans heeft. Er zijn wereldwijd meer dan honderdduizenden Feyenoorders. Maar de liefde voor de club slaat bij menig fan om in geweld. Sinds enige tijd vallen de fans van Feyenoord Rotterdam op door rellen, vernielingen en geweld.

Vooral de harde kern van radicale fanclubs is herhaaldelijk negatief in het nieuws gekomen. Geen enkele andere club in Nederland heeft zo'n drastisch probleem met de fans. Er zijn onder meer aanslagen op een modern stadsontwikkelingsproject met onder meer een nieuwe arena voor Feyenoord Rotterdam.

De harde kern van supporters wijst het project Feyenoord City af en wil in de traditionele thuishaven van de club blijven. Volgens hen moet Feyenoord zijn thuiswedstrijden in de zogenaamde De Kuip blijven spelen. De arena, die officieel Feyenoord Stadion heet, heeft een capaciteit van 50.000 toeschouwers. Door het grote aantal fans is er meestal een geweldige sfeer bij thuiswedstrijden.

Door de harde en gewelddadige kern kookt de sfeer in het stadion echter keer op keer. Niet zelden dreigt er een escalatie. Niet iedere voetballiefhebber voelt zich hier welkom. Dat is een reden waarom menig liefhebber van de sport op zoek gaat naar een andere, kleinere club als Excelsior Maassluis.

ADO Den Haag: een grijze muis in de Tweede Divisie

Ook de club ADO Den Haag heeft een lange geschiedenis. De ploeg uit de stad aan de Noordzeekust werd opgericht in 1905 en speelde in het recente verleden vooral in de Eredivisie. De infrastructuur rond de club is dienovereenkomstig. De thuisbasis van ADO Den Haag is het Cars Jeans Stadion. Het stadion werd in 2007 opgeleverd en heette tot 2010 ADO Den Haag Stadion. Het biedt plaats aan in totaal 15.000 toeschouwers.

De arena wordt ook gebruikt voor hockey. De grootte van het stadion is een probleem geworden voor de club. Het Cars Jeans Stadion is dus ontworpen voor eersteklas voetbal. Door de degradatie twee jaar geleden wordt het stadion nu echter alleen nog gebruikt voor voetbal in de tweede klasse. Dat is ook te merken aan het aantal toeschouwers.

Het stadion zit alleen vol tegen topploegen, wat betekent dat de sfeer en de stadionbeleving er bij andere wedstrijden behoorlijk onder lijden. Een stadionbezoek aan ADO Den Haag is dan ook zelden bijzonder aantrekkelijk. De zoektocht naar alternatieven heeft velen naar het rustige buurstadje Maassluis geleid.

Excelsior Maassluis: een derde divisieclub met een indrukwekkende fanscene

De problemen van de bekende concurrentie uit de buurt zorgen voor nieuwe fans voor een club uit de middenmoot van de derde divisie. Maar de club zelf zorgt ook voor haar eigen aantrekkingskracht. Excelsior Maassluis is opgericht in 1918 en kan terugkijken op een lange geschiedenis als lagere voetbalclub. In het recente verleden won de club in 2013 de Hoofdklasse en werd twee jaar later kampioen van de hoogste divisie.

Met een verrassende titelwinst in 2016 maakte Excelsior Maassluis de sprong naar de Tweede Divisie. Ondertussen heet de derde divisie in Nederland Jacks League. Hier heeft de kleine club zich in de loop van de jaren gevestigd. Excelsior Maassluis speelde door de jaren heen voor zowel promotie als degradatie in de derde voetbalklasse van Nederland. De laatste jaren bevond de club zich echter vaak in het grijze middenveld van de Jacks League.

Excelsior Maassluis is gevestigd op Sportpark Dijkpolder. Het kleine stadion biedt plaats aan in totaal 5000 toeschouwers. Het stadion wordt doorgaans goed bezocht, waardoor bij thuiswedstrijden van de ploeg van Excelsior Maassluis een geweldige sfeer kan ontstaan.

Bij Excelsior Maassluis heerst een familiale sfeer, weg van de lawaaierige en soms luidruchtige stadions van de grotere clubs. Daarnaast zorgt de evenwichtige Derde Divisie in Nederland voor veel spanning. Geen wonder dus dat Excelsior Maassluis ondanks de bekende concurrentie in de buurt een trouwe fanclub heeft.