Categorie├źn

Service

Geen schoolzwemmen meer vanaf komend schooljaar

Geen schoolzwemmen meer vanaf komend schooljaar
Onderwijs

Geen schoolzwemmen meer vanaf komend schooljaar

  • Redactie
  • 04-07-2021
  • Onderwijs
Geen schoolzwemmen meer vanaf komend schooljaar
MAASSLUIS – Het schoolzwemmen stopt vanaf schooljaar 2021-2022. Nu het schoolzwemmen wegvalt wil de gemeente Maassluis een campagne starten om ouders te wijzen op het belang van zwemonderwijs. Daarmee voert het Maassluise college een motie uit die in november 2020 door de gemeenteraad werd aangenomen.

Vanwege bezuinigingen stop het schoolzwemmen vanaf komend schooljaar. De gemeenteraad wilde daarom dat de gemeente een campagne zou starten voor het volgen van zwemonderwijs, waarbij extra aandacht is voor groepen waarbij dit nog niet vanzelfsprekend is.

Flyer

Om het belang van zwemles onder de aandacht te brengen, wordt er een flyer gemaakt. Op de flyer komt ook informatie over de zwemregeling, een regeling voor gezinnen die financieel niet ‘draagkrachtig’ genoeg zijn. De zwemregeling is een samenwerking tussen het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Er wordt dan een bedrag van €470,- beschikbaar gesteld waarmee het kind (mogelijk vanaf 5 jaar) gegarandeerd een A-diploma kan halen. Het B/C-diploma kan worden behaald met een aanvraag van max. €225,- bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

De flyer wordt uitgedeeld door het Centrum Jeugd en Gezin bij het consultatiegesprek bij 3 jaar en 9 maanden. Ook worden de flyers uitgedeeld aan alle kinderen in groep 2 van het basisonderwijs. Bij het consultatiegesprek dat het CJG heeft met kinderen die 5 jaar zijn (groep 2) wordt door de jeugdverpleegkundige ook met ouders besproken of het kind al is aangemeld voor de zwemles.

Vangnetregeling

De gemeente heeft als doel dat iedereen bij het verlaten van de basisschool tenminste een A-diploma heeft. ,,Dat betekent dat eind groep 6 geïnventariseerd wordt via de scholen wie in het bezit is van een A-diploma. De kinderen die dan nog geen zwemdiploma hebben, krijgen bij voldoende groepsgrootte de mogelijkheid om met elkaar te starten en alsnog (versneld) hun zwemdiploma te halen”, aldus het Maassluise college.