Categorieën

Service

Proef met ‘geclusterd wonen’ in Zonneburcht

Proef met ‘geclusterd wonen’ in Zonneburcht
Gezond

Proef met ‘geclusterd wonen’ in Zonneburcht

  • Redactie
  • 22-05-2019
  • Gezond
Proef met ‘geclusterd wonen’ in Zonneburcht

Foto: Google Maps

MAASSLUIS – Argos Zorggroep en woningcorporatie Maasdelta starten naar verwachting vanaf juli 2019 met een pilot ‘geclusterd wonen plus voorziening’ in het naast de Tweemaster gelegen Zonneburcht. In Maassluis zou een behoefte zijn aan een beschutte, geclusterde woonvoorziening waar de bewoners zorg en dienstverlening thuis kunnen krijgen en er mogelijkheden zijn voor ontmoeting en dagbesteding.

,,Ervaring heeft uitgewezen dat een dergelijke beschutte woonomgeving met directe zorg en dagbesteding de verzwaring van de indicatie van de benodigde zorg en ondersteuning vertraagt,’’ meldt het Maassluise college in een raadsinformatiebrief. ,,Ouderen kunnen daardoor langer zelfstandig blijven wonen.’’

De 39 woningen in Zonneburcht zijn sociale huurwoningen van Maasdelta. Het gebouw zal aan de binnenkant door de woningcorporatie worden opgeknapt. Vanuit het woongedeelte is er een directe fysieke verbinding tussen Zonneburcht en de Tweemaster. In dit tussendeel wordt door Maasdelta een ontmoetingscentrum ingericht waar op de bewoners gerichte dagbesteding wordt aangeboden. Door Argos is verder een ondersteuningspakket ontwikkeld. Doel hiervan is onder andere het ondersteunen van bewoners in hun zelfstandigheid, het voorkomen van eenzaamheid en het ontlasten van de mantelzorger.

De pilotperiode loopt van juli 2019 tot juli 2021.