Categorieën

Service

Beperkte doorstroom: ‘Ouderen begrijpelijk kieskeurig’

Beperkte doorstroom: ‘Ouderen begrijpelijk kieskeurig’
Wonen

Beperkte doorstroom: ‘Ouderen begrijpelijk kieskeurig’

  • Redactie
  • 25-02-2021
  • Wonen
Beperkte doorstroom: ‘Ouderen begrijpelijk kieskeurig’
MAASSLUIS – De wooncoach van Maassluis heeft 39 geslaagde doorstromingen, van ouderen naar een passende woning, in drie jaar gerealiseerd. Acht daarvan worden dit jaar gerealiseerd naar de Nieuwe Vliet, blijkt uit een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad. Dat zouden er volgens het college in potentie meer kunnen zijn: ,,ware het niet dat doorstromende ouderen begrijpelijk kieskeurig zijn met de ‘laatste verhuizing’.”

Het college geeft aan verschillende werkwijzen te gebruiken om doorstroom te bevorderen. Zo krijgen doorstromers voorrang als zij een eengezinswoning of grote woning achterlaten, betalen doorstromende ouderen geen dubbele huur in de maand van verhuizen en maakt Maasdelta bij uitzondering gebruik van de mogelijkheid om de huur van de nieuwe woning te verlagen.

Beperkende factor

De Beethovenlaan, de (nieuwe) Vloot, Parkhof en de Nieuwe vliet en de nog te bouwen Vlootschouwer zijn volgens het college gewilde complexen. ,, De wooncoach heeft 39 geslaagde doorstromingen in 3 jaar gerealiseerd (waarvan 8 nog te realiseren in 2021 naar de Nieuwe Vliet). Dit kunnen er in potentie veel meer zijn, ware het niet dat doorstromende ouderen begrijpelijk kieskeurig zijn met de 'laatste verhuizing',” aldus het college. ,, De gewilde complexen zijn de Beethovenlaan, de (nieuwe) Vloot, Parkhof, de Nieuwe Vliet en de nog te bouwen Vlootschouwer. De beperkte doorstroom in die gewilde complexen is de beperkende factor.

Aanpak

Om doorstroom te bevorderen, heeft de gemeente met Maasdelta afgesproken dat 50% van de woningen die vrijkomen in de gewilde complexen buiten het reguliere aanbodmodel direct door de wooncoach worden toegewezen. ,,Dit zal ook gaan gelden voor de nu in aanbouw zijnde appartementen op het Balkon.” Verder stelt het college dat ‘nieuwe geschikte locaties om woningen voor ouderen te bouwen de beste manier is om meer doorstroming te krijgen vanuit eengezinswoningen’. ,, Dit geldt zowel voor de koopsector als de huursector. Dat geven we waar mogelijk vorm in bestaande en nieuwe bouwplannen in de stad.”