Categorieën

Service

Beslissing over beperken van geluidshinder A20 in zicht

Beslissing over beperken van geluidshinder A20 in zicht
Politiek

Beslissing over beperken van geluidshinder A20 in zicht

  • Redactie
  • 02-04-2020
  • Politiek
Beslissing over beperken van geluidshinder A20 in zicht

Voorbeeld van een geluidswal. (Foto: uit raadsvoorstel)

MAASSLUIS – Na een participatieproces van ruim een jaar met diverse vertegenwoordigers is een oplossing voor het beperken van geluidshinder langs de A20 in zicht. Aankomende dinsdag bespreekt de gemeenteraad het plan van het college om bij de volkstuinen nieuwe geluidsschermen te plaatsen en de bestaande geluidswal bji het Kastanjedal en Doornenbuurt met panelen te verhogen.

Het oorspronkelijke plan om de bestaande geluidswal ter hoogte van het Kastanjedal en Doornenbuurt op te hogen, kon bij inwoners van de Doornenbuurt niet op goedkeuring rekenen. Het verdwijnen van groen en de overlast van werkzaamheden in de buurt waren met name sterke bezwaren. Na een bewonersavond in oktober 2018 is een participatieproces van ruim een jaar gestart met vertegenwoordigers van het Kastanjedal, Doornenbuurt, Vertowijk, Wipperspark, Boonervliet en volkstuinvereniging de Vluchtheuvel.

Uit het participatieproces is voor het gebied Lely-Kastanjedal-Doornenbuurt het voorstel gekomen om een L-scherm van 6,5 meter te plaatsen op het terrein van Lely en een topscherm van 3,5 meter op de bestaande 3 meter hoge geluidswal. ,,Op die manier komt er een geluidswering van gelijke hoogte van 6,5 meter over de gehele lengte en kan het groen bij de Doornenbuurt, zoals door bewoners gewenst, zoveel als mogelijk in stand worden gehouden,” aldus het college in het raadsvoorstel. ,,Dit alternatief komt als meest haalbare en gedragen variant uit het participatieproces.”

De geluidsschermen worden bekleed met kokos waaraan een mix van klimop kan groeien. ,,Daardoor ontstaat een groen en duurzaam geluidsscherm.” Het nieuwe voorstel brengt wel kosten met zich mee. Waar het oorspronkelijke plan kostenneutraal kon worden uitgevoerd, komen de totale investeringskosten voor het plan dat er nu ligt uit op €1.200.000,-.

Dinsdag 7 april wordt het onderwerp besproken in een commissievergadering en vervolgens in de gemeenteraadsvergadering.