Categorieën

Service

Burgemeester De Vries kijkt terug op eerste honderd dagen

Burgemeester De Vries kijkt terug op eerste honderd dagen
Politiek

Burgemeester De Vries kijkt terug op eerste honderd dagen

  • Redactie
  • 14-09-2024
  • Politiek
Burgemeester De Vries kijkt terug op eerste honderd dagen

MAASSLUIS - Jack de Vries heeft zijn hart verloren aan Maassluis. Hij is ondertussen honderd dagen burgervader van de stad, en in die tijd heeft hij al vele Maassluizers ontmoet. "Het leverde mij allemaal een schat aan verhalen op en verrijkte mijn kennis en inzicht in Maassluis."

Zijn bevindingen met al die mensen vat De Vries samen met 'VVV'. Vrijwilligers, Veiligheid en Vernieuwing. "Opgeteld is dat VVV en dat komt mooi uit, want ik wil de promotor en ambassadeur van onze stad zijn", aldus de burgemeester.

Maassluis kent het motto: Samen zijn wij Maassluis. “Bij mijn installatie zei ik al dat dat mij enorm aansprak”, aldus De Vries, “maar in de afgelopen honderd dagen heb ik ook echt kunnen ontdekken hoezeer hier in Maassluis invulling aan wordt gegeven.” De nieuwe burgemeester bezocht onder meer de historische sleepvaartvloot. “Overal waren vrijwilligers aan het werk.” Bij de Monstersche Sluis zijn het ook de vrijwilligers die zorgen dat er zaken mogelijk zijn. “Onze brandweer bestaat volledig uit vrijwilligers. De voedselbank die veel mensen helpt: vrijwilligers. Ons prachtige netwerk van buurtpreventen en het netwerk sleutelfiguren: ook allemaal vrijwilligers. En niet te vergeten alle sportverenigingen, de cultuursector, de zorg voor ouderen. Maar denk ook aan prachtige evenementen als het Bluesfestival, Meezingspektakel en Kids aan de Vlieten: mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van de SPEM.” De Vries noemt ook uitdrukkelijk de vrijwilligers van Scouting Karel Doormangroep en Zeekadetten Maassluis bij naam in zijn brief. “Samen zijn wij Maassluis: het is een werkelijkheid, ik heb er prachtige voorbeelden van gezien en ik hoop er nog meer van te ontdekken!”

Over veiligheid zegt De Vries dat er een verschil zit tussen veilig zijn en veiligheid ervaren. “Veelvuldig word ik op straat op dit thema aangesproken. (..) Net als u zou ik graag meer politie en boa’s in onze stad hebben, zodat ze ook meer tijd hebben om te lopen en te fietsen in plaats van noodgedwongen de auto te nemen.” De Vries geeft hoog op over de buurtpreventen, die de v’s van vrijwilligers en veiligheid in zich combineren.

Als prioriteiten noemt de burgemeester ‘het terugdringen van fietsendiefstal door meer bewaakte fietsenstallingen, goede voorlichting en waar nodig cameratoezicht’. “Inzet op ondermijning door extra capaciteit en gerichte acties. Volop de landelijke mogelijkheden benutten van de aanpak van fatbikes en het uitbreiden van de bevoegdheden van boa’s. Leidraad in mijn bestuurlijk handelen: sociaal voor wie niet kan, hard voor wie niet wil.”

Onder de noemer Vernieuwing stelt De Vries onder de indruk te zijn van de nieuwbouw in Maassluis, bijvoorbeeld de nieuwe woonwijk Wilgenrijk. Maar ook: “Oude flats worden gesloopt en mooie, nieuwe wooncomplexen gerealiseerd. We houden daarbij oog voor bijzondere doelgroepen, zoals ouderen en jongeren, en maken volop gebruik van de mogelijkheid om bij voorrang toe te wijzen aan mensen uit onze eigen stad.”

Andere grote projecten zijn de vervanging van de kademuren, de vernieuwing later van de Koepaardbrug, verbetering van de fietsstructuur en het gericht aanpakken van gevaarlijke punten. “Nu ik met onze jongste mee naar school fiets, krijg ik daar nog meer gevoel bij”, aldus De Vries.

Hij constateerde ook in de sociale infrastructuur vernieuwende dingen. “Een veiligheidskamer waarin verschillende instanties samenwerken om gerichte en snelle oplossingen te realiseren, Stroomopwaarts die effectief mensen weer naar de arbeidsmarkt begeleidt en anderen voor wie dat niet is weggelegd een veilige leefomgeving biedt. Maar ook een grote verandering in de jeugdzorg waarbij we met een meer preventieve aanpak zwaardere hulp kunnen voorkomen en ook de eigen voorzieningen die wij – boven op de landelijke – hebben om mensen in de knel te helpen, zoals een extra energietoeslag.” Andere vernieuwingen, zoals die op het gebied van duurzaamheid, ‘met zorg voor het water, het belang van meer groen en warmtenetten voor goedkopere energie’ hebben de aandacht van de burgemeester.  

De Vries hoorde (van de nieuwe commissaris van de koning Wouter Kolff) de metafoor van verbinding als kantklossen: dunne draadjes in velerlei kleuren die tezamen een sterke draad vormen. ”Ik vind dat een mooie metafoor. Maassluis als een eenheid in verscheidenheid. Een samenleving die, hoe divers ook, zich wil inspannen voor de kracht van het totaal.”

Samen met zijn vrouw Emily heeft De Vries een samengesteld gezin. Met vijf kinderen van 24, 21, 15, 13 en 9. “Ieder kind met zijn eigen verhaal, talenten en karakter. Maar samen vormen wij een eenheid. Een gezin dat zich verheugt op de nieuwe toekomst in Maassluis. Dat volop onderdeel wil zijn van die samenleving. Haar bijdrage wil leveren en samen met u wil genieten van al het moois dat onze stad biedt.”