Categorieën

Service

Chapeau 2023 voor stadsbeiaardier Gerard de Waardt

Chapeau 2023 voor stadsbeiaardier Gerard de Waardt
Nieuws

Chapeau 2023 voor stadsbeiaardier Gerard de Waardt

  • Redactie
  • 04-01-2023
  • Nieuws
Chapeau 2023 voor stadsbeiaardier Gerard de Waardt

Fotografie: Fotobureau Roel Dijkstra

MAASSLUIS - Tijdens de nieuwjaarbijeenkomst in Theater Koningshof ontving stadsbeiaardier Gerard de Waardt dinsdagavond de Chapeau van Maassluis 2023. Burgemeester Edo Haan reikte het bijbehorende beeld uit als ‘erkenning, dank en aanmoediging’ voor de inspanningen van Gerard de Waardt om het carillon in de Groote Kerk als cultureel erfgoed voor Maassluis te behouden.

De Chapeau wordt jaarlijks tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst uitgereikt aan een persoon, bedrijf of instelling die zich op bijzondere wijze voor Maassluis inzet. De burgemeester roemde Gerard de Waardt als een ambassadeur voor de beiaard; een puur Nederlandse/Vlaamse muziektraditie. Naast beiaardier is De Waardt is ook organist in de Immanuelkerk, muziekleraar en uitgever van bladmuziek.

Fysieke kracht

De burgemeester is onder de indruk van de manier waarop Gerard de Waardt het carillon in Maassluis bespeelt: ,,De Groote Kerk heeft 47 klokken in de toren. De klepels komen in beweging doordat de beiaardier met vuisten, pink en duim op het houten klavier slaat en met de voeten op de pedalen drukt. Gelukkig kan hij dit tegenwoordig ook op afstand regelen, maar los daarvan heeft hij veel fysieke kracht nodig. Ik hoop dat hij die nog heel lang behoudt.”

Golden Earring

Burgemeester Haan beschreef Gerard de Waardt als iemand die in staat is nieuwe generaties te inspireren voor de beiaardcultuur. ,,Bij speciale gelegenheden klinkt soms op verzoek ‘Radar Love’ van Golden Earring of ‘Het Lied van Maassluis uit de klokkentoren.” De burgemeester hoopt dat De Waardt nog lang als ambassadeur van de beiaard voor Maassluis behouden blijft. ,,En dat wij hem nog lang horen met het carillon.”