Categorieën

Service

D66 Maassluis: Schone Lucht Akkoord ook voor Maassluis

D66 Maassluis: Schone Lucht Akkoord ook voor Maassluis
Politiek

D66 Maassluis: Schone Lucht Akkoord ook voor Maassluis

  • Redactie
  • 06-02-2020
  • Politiek
D66 Maassluis: Schone Lucht Akkoord ook voor Maassluis
MAASSLUIS – D66 Maassluis wil dat de gemeente Maassluis zich aansluit bij het Schone Lucht Akkoord, dat blijkt uit vragen van de fractie aan het college van burgemeester en wethouders. Concreet gaat dit akkoord om het verminderen van de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden door onder andere wegverkeer, mobiele bouwmachines, huishoudens, gemeente en particulieren.

D66 Maassluis wil allereerst van het college weten of het op de hoogte is van het Schone Lucht Akkoord. ,,Voorheen waren vooral de verplichte Europese grenswaarden leidend,” zo schrijft de partij. ,,Dit akkoord gaat een stap verder: de Europese normen zijn de ondergrens. Met dit akkoord bereikt men gezondheidswinst door een schonere lucht.” D66 Maassluis vraagt het college daarom of het bereid is zich als gemeente Maassluis aan te sluiten bij dit akkoord.

Het doel van het Schone Lucht Akkoord is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 te verminderen. Het gaat daarbij om luchtverontreiniging door bijvoorbeeld verkeer, landbouw, houtstook, industrie en scheepvaart. D66 Maassluis: ,,Bent u bereid om een uitvoeringsplan op te stellen zoals in het Schone Lucht Akkoord wordt gesteld en periodiek de effecten van de maatregelen door te laten rekenen via de gezondheidsindicator die door het RIVM is ontwikkeld?”

Daarnaast wil de partij weten of het college bereid is om bij bouwprojecten de voorwaarde te stellen dat bouwmachines en werktuigen elektrisch worden aangedreven of op schonere brandstof werken. Bovendien ziet D66 Maassluis graag dat in nieuwbouwwoningen geen open haarden worden toegestaan.