Categorieën

Service

‘Iedereen kan een verschil maken’

‘Iedereen kan een verschil maken’
Nieuws

‘Iedereen kan een verschil maken’

  • Janneke Noordermeer-Goos
  • 05-07-2024
  • Nieuws
‘Iedereen kan een verschil maken’

Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Ook in Maassluis zetten inwoners zich in en ondersteunen daarmee een verscheidenheid aan evenementen en organisaties. KLiK Vrijwilligers Maassluis brengt deze vrijwilligers graag in beeld in de rubriek 'De KLiK van...'

Deze week: De KLiK van… Anne-Marit Dannijs

Mensen die het nodig hebben ontzorgen en tegelijkertijd ‘op een toffe manier’ kennis laten maken met plantaardig eten. Dat is wat Anne-Marit Dannijs doet met haar initiatief ‘Happy Vega and Vegan’. ,,Het lijken soms kleine druppels, maar het kan voor iemand die het nodig heeft een grote pleister zijn.”

In coronatijd kookte Anne-Marit Dannijs voor wel zestig mensen per week. Nu kookt ze nog steeds, maar op een kleinere schaal, voor verschillende inwoners van Maassluis. Dit doet ze onder de naam ‘Happy Vega and Vegan’. ,,In de afgelopen jaren heb ik, samen met een team van vrijwilligers en met hulp van de Voedselbank Maassluis en Theater Koningshof, al meer dan 17.000 vega en vegan maaltijden gekookt”, vertelt Anne-Marit. ,,Die maaltijden gaan naar mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Inwoners van Maassluis die bijvoorbeeld te maken hebben met ziekte, financiële problemen, armoede of ouderdom.”

Die maaltijden zijn vegetarisch en, als het kan, vegan. ,,Ik ben 25 jaar vegetariër en leef zo vegan mogelijk. Ik wil zo duurzaam mogelijk leven en het liefste dierenleed vermijden. Maar ik kook ook met ingrediënten die de Voedselbank over heeft. Als daar bijvoorbeeld eieren of zuivel bij zit, dan gebruik ik dat.” Anne-Marit wil mensen op ‘een toffe manier’ kennis laten maken met plantaardig eten. ,,Ik ben activistisch, maar wil me niet vastketenen op het terrein van Unilever”, lacht ze. ,,Ik wil mensen verleiden. Vooral lekker eten voorschotelen. Mijn motivatie is om de wereld, te beginnen met Maassluis, een klein beetje mooier te maken. Onder het motto: als je één iemand redt, red je de mensheid.”

Anne-Marit wil inwoners die het nodig hebben, ontzorgen. ,,Het lijken allemaal kleine druppeltjes. Het is één maaltijd, maar voor iemand die het nodig heeft, kan dat een grote pleister zijn. Als je honger hebt, dan krijg je eten van mij. Als je grote zorgen hebt, dan kan een gezonde maaltijd op tafel krijgen een enorme uitdaging zijn. Dan help ik je daarmee. Het is fijn als er op dat moment iemand naar je omkijkt.”

Naast ‘Happy Vega and Vegan’ heeft Anne-Marit, samen met andere vrijwilligers, meerdere sociale en duurzame projecten opgezet zoals de dameskledingruiltassen, me-time dagen voor dames, een lingerietas en een minibieb. Ook doet ze regelmatig een oproep op Facebook als er spullen, zoals een bed of bank, nodig zijn en zamelt ze geld in voor kleine doelen. ,,Het is mooi als je het vertrouwen krijgt van mensen die graag willen helpen. Als ik om acht uur ’s avonds een oproepje doe, dan is het om tien uur geregeld.”

Anne-Marit denkt dat iedereen kan helpen de wereld een stukje mooier te maken. ,,Er wordt vaak te groot of te moeilijk gedacht. Je kunt nu de wijk in gaan en een kwartiertje zwerfvuil opruimen. Dan maak je al een verschil! En goed voorbeeld doet goed volgen. Als je gedreven en gepassioneerd dingen doet, inspireert dat.”

Kom je uit Maassluis en wil je graag meedoen met de dames en/of kinderkledingruiltas? Stuur dan een privéberichtje naar Anne-Marit via de Facebookpagina ‘Happy Vega and Vegan’. Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Jacqueline Groeneveld van KLiK Vrijwilligers Maassluis via 06-11038417.


KLiK Vrijwilligers Maassluis

Uiverlaan 18, Maassluis

Meer over KLiK Vrijwilligers Maassluis →