Categorieën

Service

Lezing 'Maassluis in de Tweede Wereldoorlog' in Het Witte Kerkje

Lezing 'Maassluis in de Tweede Wereldoorlog' in Het Witte Kerkje
Nieuws

Lezing 'Maassluis in de Tweede Wereldoorlog' in Het Witte Kerkje

  • Redactie
  • 27-11-2023
  • Nieuws
Lezing 'Maassluis in de Tweede Wereldoorlog' in Het Witte Kerkje

MAASSLUIS - Gertjan van de Velden houdt op donderdagavond 30 november een lezing 'Maassluis in de Tweede Wereldoorlog' in cultuurcentrum Het Witte Kerkje in Maassluis. 

Nederland had tot 10 mei 1940 wel gedacht dat het ook in deze oorlog neutraal zou kunnen blijven, net als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niets was minder waar, want op 14 mei 1940 (een dag voor de capitulatie) voeren de eerste schepen van de Duitse Kriegsmarine de Maassluise buitenhaven binnen en op 17 mei 1940 marcheerden de eerste soldaten van de Duitse Wehrmacht door Maassluis. Hoewel Maassluis in 1940 maar een klein stadje was, met zo’n 9200 inwoners kwamen er al snel veel Duitse manschappen en dit zouden er in de loop van de oorlog nog véél meer worden. 

Gertjan, geboren en getogen in Maassluis, is zeer geïnteresseerd in de Maassluise geschiedenis. Vooral de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog lokken hem regelmatig de archieven in voor verder onderzoek. De resultaten hiervan publiceert hij in artikelen en boeken, op zijn website of ze zijn het onderwerp van lezingen. Hij werkt samen met instellingen zoals: Gemeente Maassluis, Historische Vereniging Maassluis, Museum Maassluis, Nationaal Monument Oranjehotel, Nationaal Archief en met NTR (Andere Tijden en Verborgen Verleden).

Voor zijn #WO2MS werk ontving hij in 2015 de ‘Erespeld der Gemeente Maassluis’. Sinds december 2015 wordt zijn website door de Koninklijke Bibliotheek gearchiveerd en is zodoende aangemerkt als ‘digitaal erfgoed’.

Gerbrand Breederveld op saxofoon en Gerard de Waardt op piano swingen met hartstochtelijke jazz. Gerbrand speelt al vanaf z’n twaalfde in bands, van Dixieland tot Salsa en Jazz. Hij was leider van een Big Band en lead-saxofonist bij ‘Big Salsa Band Rotterdam’. Hij treedt veel op, muziek is zijn leven! Gerard studeerde aan de Beiaardschool in Utrecht en later jazz aan het conservatorium in Washington DC. Over de hele wereld laat hij zijn carillonconcerten weerklinken en hij speelt daarnaast met hart en ziel jazz. 

Iedereen is van harte welkom bij de lezing in Cultuurcentrum Het Witte Kerkje. De toegang is gratis! De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur Tot dan!