Lucht in Rijnmond in oudejaarsnacht stuk schoner
- Redactie
- 01-01-2024
- Nieuws
MAASSLUIS/REGIO - Mede door het vuurwerkverbod in Rotterdam en de harde wind en regen bleef de lucht in de Rijnmond, net als vorig jaar, een stuk schoner dan in andere jaren. Dat meldt DCMR.
Vuurwerk zorgt veelal voor hoge concentraties fijnstof in het eerste uur van het nieuwe jaar. De door DCMR gemeten hoogste piek was dit jaar 134 microgram per m3 gemeten in Rotterdam Pleinweg. In de nacht van oud op nieuw lopen de concentraties fijnstof normaal gesproken flink op. De gemiddelde piek was dit jaar 88 microgram per m3; minder dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.
Die verschillen worden vooral bepaald door het weer, want de uitstoot van fijnstof door vuurwerk zelf varieert niet zoveel. De Nederlandse uitstoot van fijnstof door vuurwerk schommelt tussen de 710 en 750 ton per jaar. De invloed van het weer is goed te begrijpen: bij harde wind waait het fijnstof weg. Bij regen valt een deel weer snel terug. Bij mist (windstil en vochtig) worden alle records gebroken. Wind is de belangrijkste factor, maar ook luchtdruk en -vochtigheid spelen een rol. Rond middernacht was de windsnelheid circa 11 m/s en een luchtvochtigheid van circa 95% volgens het KNMI. Mede door de hoge windsnelheid waren de concentraties fijnstof laag en weer snel op het normale niveau.
De fijnstofconcentraties illustreren dus gedeeltelijk het menselijk gedrag. In de vooravond wordt er al wat vuurwerk afgestoken; de fijnstofconcentraties zijn dan al wat hoger dan normaal. Tussen elf uur en middernacht zakt het iets in; mensen bereiden zich voor op het aftellen en de toost en tien minuten na middernacht gaat het vuurwerk los. Vanaf één uur zakken de concentraties terug; het meeste vuurwerk is dan afgestoken en de wind, en eventueel de regen, doen hun werk en laten de fijnstofconcentraties weer terugzakken naar normaal.
DCMR meet van uur tot uur de luchtkwaliteit en concentraties fijnstof op een aantal punten in de Rijnmond en doet dat al vijftig jaar.