Categorieën

Service

Officieel twee coronapatiënten, maar hoeveel zijn er echt?

Officieel twee coronapatiënten, maar hoeveel zijn er echt?
Gezond

Officieel twee coronapatiënten, maar hoeveel zijn er echt?

  • Redactie
  • 19-03-2020
  • Gezond
Officieel twee coronapatiënten, maar hoeveel zijn er echt?
MAASSLUIS – De teller van GGD Rotterdam-Rijnmond staat voor Maassluis inmiddels op twee coronapatiënten. Officieel dan want de realiteit is hoogstwaarschijnlijk dat het er inmiddels beduidend meer zijn.

De huisartsenpost/SEH wordt vooral vanaf donderdag overstelpt door mensen die bellen met vragen en klachten. ,,Mensen die hoesten, koorts hebben en benauwd zijn'', aldus de arts die zondagavond dienst deed op de post in het Vlietlandziekenhuis. ,,Maar vooral mensen die angst hebben'', vertelt hij. ,,Die denken dat ze ook Corona hebben en dood gaan.'' Die angst beperkt zich niet tot mensen die in de groep meer- of meest-kwetsbaren horen. ,,Nee, het gaat door de hele bevolking.'' Hij schrijft die angst vooral toe aan onwetendheid.

Wat hij daar tegenover kan stellen is – naast een geruststellend woord, hij zat aan de telefoon – vooral een zakelijke aanpak. Hij hanteert de casus-definitie van het RIVM: benauwdheid, koorts boven de 38 graden, hoesten. Als de klachten er aanleiding toe gaven liet hij de mensen naar de post komen. Daar hees zijn collega ‘zich in het pak, met muts, mondkapje, hoes over de schoenen en spatbril’ en zag de patiënten. Getest werd er niet, dat is aan de GGD en het ziekenhuis. Patiënten werden waar nodig doorgestuurd naar de longarts in het ziekenhuis. Het vermoeden was dan dat het corona kon zijn. Volgens de arts gebeurde dat 'enkele keren'.

Volgens de arts moeten zijn ervaringen haast wel betekenen dat er meer mensen met Corona besmet zijn dan die twee officiële gevallen. Hij stelt dat de RIVM ook publiekelijk stelt dat het aantal bewezen patiënten niet langer het aantal echte patiënten is. Patiënten zonder ernstige klachten werd geadviseerd thuis uit te zieken. In het ziekenhuis belanden slechts de mensen die een andere behandeling nodig hebben. Na het bezoek van een patiënt werden apparatuur en deurklinken en dergelijke op de huisartsenpost ontsmet.

Gisteren was de huisartsenpost in het Vlietland voor het eerst ook overdag geopend, specifiek bedoeld om huisartsen te ontlasten en een efficiënter gebruik van de beschikbare middelen (mondkapjes) mogelijk te maken.