Categorieën

Service

Planbare reguliere zorg ziekenhuizen wordt afgebouwd

Planbare reguliere zorg ziekenhuizen wordt afgebouwd
Gezond

Planbare reguliere zorg ziekenhuizen wordt afgebouwd

  • Redactie
  • 22-12-2020
  • Gezond
Planbare reguliere zorg ziekenhuizen wordt afgebouwd
REGIO - De planbare reguliere zorg in de ziekenhuizen wordt afgebouwd. Dat maakt het ministerie van Medische Zorg en Sport bekend. Dat heeft ook gevolgen voor de gang van zaken in het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Volgens minister Tamara van Ark is het 'echt alle hens aan dek' in de ziekenhuizen. ,,Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald.''

De druk in de ziekenhuizen loopt op, zo blijkt uit allerhande berichten, vanuit Den Haag, maar ook van ziekenhuismedewerkers en patiënten. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gaat ervanuit dat de echte piek in ziekenhuisopnames nog moet komen.

Het LNAZ neemt nu samen met betrokken partijen maatregelen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen. Zo wordt er werk gemaakt van het opnieuw uitbreiden van het aantal beschikbare Intensive Carebedden. Dat moet worden uitgebreid van 1350 naar 1450. Verder worden weer patiënten naar IC's in Duitsland vervoerd, zoals gisteren de eerste Coronazieken uit Haarlem en Almelo.

En de planbare reguliere zorg wordt verminderd, sommigen spreken als van gestaakt. Doel daarvan is personeel vrij te spelen voor de zorg op andere afdelingen en in andere disciplines. ,,Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden'', aldus Van Ark. Volgens het ministerie zijn de genomen besluiten 'in lijn met het tijdelijk beleidskader voor het waarborgen van acute zorg tijdens de Covid-19-pandemie van 23 oktober'.

In het Franciscus Gasthuis & Vlietland wordt vergaderd over welke maatregelen in het Schiedamse en Rotterdamse ziekenhuis genomen worden en hoe die uit te voeren.

Volgens de laatstbekende cijfers lagen er gisteren op de IC's van Nederlandse ziekenhuizen 586 Covid-patiënten, een aantal dat stijgend is. Op de twee IC's van het Franciscusziekenhuis waren dat er veertien afgelopen woensdag.