Categorieën

Service

Rijk onderzoekt bouw kerncentrale op Maasvlakte

Rijk onderzoekt bouw kerncentrale op Maasvlakte
Nieuws

Rijk onderzoekt bouw kerncentrale op Maasvlakte

  • Redactie
  • 20-02-2024
  • Nieuws
Rijk onderzoekt bouw kerncentrale op Maasvlakte

MAASSLUIS - Het Rijk onderzoekt de opening van twee nieuwe kerncentrales. Maasvlakte I is één van de locaties die onderzocht wordt. Van 23 februari tot en met 4 april 2024 kunt u uw mening geven over de plannen.

Nederland heeft verschillende schone energiebronnen nodig om in 2035 geen CO2 meer uit te stoten bij de opwekking van elektriciteit. Ook kernenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan dit doel, naast zon- en windenergie. Het Rijk onderzoekt daarom de opening van twee nieuwe kerncentrales. De locaties die hiervoor in beeld zijn, zijn voorkeurslocatie Borssele (in 2022 aangegeven) en Maasvlakte I. Op basis van een zorgvuldige procedure wordt in 2025 door de ministers een definitief besluit over een locatie genomen.

Denk mee over kernenergie in uw regio

Het Rijk vindt het belangrijk dat iedereen kan meedenken over de plannen voor deze nieuwe kerncentrales. Tot en met 4 april 2024 ligt het voornemen en voorstel voor participatie ter inzage. Hierin leest u wat het plan inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. Tijdens deze periode kunt u het Rijk laten weten wat u van dit plan vindt. Zo kunt u bijvoorbeeld meedenken over mogelijke locaties voor de nieuwe kerncentrales, en manieren waarop u betrokken wil worden. Het document vindt u op www.overkernenergie.nl.

Vragen?

Meer weten of heeft u vragen? Het Rijk organiseert in Vlaardingen een informatiebijeenkomst op woensdag 20 maart van 19:00 tot 21:00 uur in Buitenplaats Vlaardingen, Zuidbuurt 85.

Tijdens de fysieke bijeenkomsten is er een informatiemarkt waar u vragen kunt stellen aan medewerkers van het Rijk. Hier kunt u vrij in- en uitlopen. Ook vinden er twee rondes met themagesprekken plaats waarbij u kunt aansluiten. Eén themagesprek gaat over de procedure, het andere themagesprek gaat over nut, noodzaak en afval van kernenergie.

19:15 tot 19:45 uur: ronde 1
20:00 tot 20:30 uur: ronde 2

Let op: voor de themagesprekken tijdens de fysieke bijeenkomsten is een beperkt plaatsen beschikbaar. Meld u bij de ingang voor de registratie. Op www.overkernenergie.nl/informatieavonden staat meer informatie over de informatiebijeenkomsten.