Categorieën

Service

Vergroening van Fenacoliuspark tijdens Burendag

Vergroening van Fenacoliuspark tijdens Burendag
Nieuws

Vergroening van Fenacoliuspark tijdens Burendag

  • Redactie
  • 25-09-2023
  • Nieuws
Vergroening van Fenacoliuspark tijdens Burendag

MAASSLUIS - Op Burendag, die op 23 september jongstleden plaatsvond, hebben buurtbewoners van Maassluis samen met het Lentiz Groencollege, de gemeente Maassluis en Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een gezamenlijke stap gezet om hun wijk te vergroenen. Het Fenacoliuspark, dat midden in de wijk ligt, heeft een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis ingeluid, waarbij de kracht van gemeenschapszin en duurzaamheid centraal stonden.

Het initiatief voor deze beplantingsactie kwam van groep betrokken buurtbewoners, die al langere tijd actief bezig zijn om de leefomgeving te verbeteren en te verfraaien. Dankzij een bijdrage van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. die tot stand was gekomen via een burgerinitiatief kon er met ondersteuning van Groenst Hoveniers en het Lentiz Groencollege, dat gespecialiseerd is in groenonderwijs en -ontwikkeling een plan worden uitgewerkt. Met als doel het park te vergroenen, de biodiversiteit te versterken en een aangename ontmoetingsplek te creëren voor de buurt.

De gemeente Maassluis omarmde dit project als een kans om de stad te vergroenen en het gemeenschapsgevoel te versterken. Ze verleenden hun medewerking door onder andere het afvoeren van puin en het plaatsen van een IBC-vat t.b.v. watergift. Ook kon er een mini-bieb worden geplaatst dankzij een bijdrage via ‘verbeter je buurt’, welke werd onthuld door wethouder Sjoerd Kuiper. Eerdere projecten zoals het maandelijks vuilprikken in de wijk, het terugplaatsen van een historische geveladvertentie en de plantenbak rondom het Fenacolius monument zijn ondersteund door Gemeente Maassluis.

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een lokale organisatie die zich inzet voor sociaal-maatschappelijke projecten, droeg bij met financiële middelen. Hierdoor konden de buurtbewoners en studenten van het Lentiz Groencollege aan de slag met het realiseren van hun groene visie voor het park.

,,We zijn ontzettend trots op wat we als gemeenschap hebben bereikt'', aldus een van de initiatiefnemers, ,,Dit project heeft niet alleen het park een meer positievere uitstraling gegeven, maar heeft ook onze buurt nog hechter gemaakt. Het is geweldig om te zien hoe samenwerking kan leiden tot zo'n positieve verandering. We hopen dan ook van harte dat er zich nog meer wijkbewoners zullen aanmelden voor het onderhoud van het Fenacoliuspark en andere initiatieven zoals het maandelijkse vuilprikken,'' Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via [email protected].

De betrokken partijen kijken terug op een succesvolle Burendag en hopen dat dit project anderen zal inspireren om zich in te zetten voor groene initiatieven in hun eigen gemeenschappen. Samen hebben ze laten zien dat wanneer mensen de handen ineenslaan, ze in staat zijn om positieve verandering te realiseren en hun omgeving te verfraaien.