Categorieën

Service

Vliegverkeer over regio blijft fors, met veel minder passagiers

Vliegverkeer over regio blijft fors, met veel minder passagiers
Nieuws

Vliegverkeer over regio blijft fors, met veel minder passagiers

  • Redactie
  • 05-11-2020
  • Nieuws
Vliegverkeer over regio blijft fors, met veel minder passagiers

ROTTERDAM – Maassluizers hebben de afgelopen maanden maar zeer beperkt minder vliegtuigen en helikopters horen overvliegen, terwijl de Rotterdamse luchthaven in de eerste negen maanden van dit jaar veel minder passagiers te verwerken kreeg dan vorig jaar.

In september maakten ruim 32.000 mensen gebruik van het vliegveld, door er op een vlucht te stappen of in het vliegtuig aan te komen. Dat waren er in september 2019 ruim 240.000.

Dat verschil is nog groter dan in de zomermaanden, toen de Coronazorgen wat minder groot waren en meer mensen op vakantie gingen. In augustus maakten ruim 74.000 passagiers van het vliegveld gebruik, in juli bijna 78,5 duizend. In die twee maanden vorig jaren waren dat 270 respectievelijk ruim 251 duizend op- en uitstappers.

In april verwerkte de luchthaven helemaal geen passagiers, in mei 134, vanwege de Coronasluiting. Het jaar was juist met veel toeloop begonnen: in januari trok ‘Zestienhoven’ ruim 99 duizend passagier (tegen ruim 84.000 in 2019), in februari waren dat er ruim 104 duizend (ruim 95.000 vorig jaar).

Het aantal vliegtuigbewegingen, zoals in kaart gebracht door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), daalde veel minder. In september waren dat er 4345, tegen 4904 in september 2019. Voor augustus waren deze cijfers 4631 om 5133. Die verschillen zijn dus relatief veel kleiner dan de vermindering in passagiers, die over de afgelopen maanden zeventig, tachtig procent is.

Het verschil zit hem in het verkeer van de helikopters van de politie en het Mobiel Medisch Team. Dat verkeer ging de afgelopen maanden onverdroten door, en zelfs frequenter, zeker waar het de traumahelikopter betrof. Die vliegt maandelijks zo’n vijfhonderd keer uit, terwijl dat voor de Corona-uitbraak meestal tot zo’n driehonderd beperkt bleef.