Categorieën

Service

Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’

Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’
Nieuws

Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’

  • Janneke Noordermeer
  • 24-04-2020
  • Nieuws
Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’
MAASSLUIS - In een korte tijd is het leven door het coronavirus voor veel mensen ingrijpend veranderd, ook in Maassluis. Anderhalve meter afstand houden, bij verkoudheid of ziekte binnen blijven en geen bezoek meer aan opa, oma, vader of moeder in een verzorgingshuis. Ondanks alles staan er veel vrijwilligers in Maassluis klaar om, waar nodig, hulp te bieden: Samen sterk met vrijwilligerswerk. Vandaag het verhaal van Margreet Assmann.   

Door het coronavirus heeft de Maassluise Margreet Assmann het rustiger op haar werk. Dat bewoog haar ertoe om een actie voor de Voedselbank Maassluis op te zetten in de wijk Palet. ,,Nadat ik een online inspiratiesessie inclusief borrel voor mijn klant georganiseerd had, zat ik in mijn tuin na te genieten in de zon, met een wijntje. En ik dacht: wat een luxe dat ik dit kan doen. Hoe zou dat voor andere gezinnen zijn? Toen dacht ik aan de Voedselbank en heb ik coördinator Joke Cats gebeld en gevraagd: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’”

Margreet opperde het idee om voedsel in te zamelen. ,,Ik werk als zelfstandige teamcoach en trainer samen met een collega. Zij vertelde mij dat ze een actie voor de Voedselbank in Eindhoven heeft georganiseerd rond de kerstperiode. Ik vond het een bijzondere actie, juist rond de feestdagen kunnen gezinnen extra ondersteuning gebruiken.  Ik hoorde halverwege december van deze actie en was naar mijn idee te laat om dit nog in Maassluis op touw te zetten. Daarbij had ik me wel voor genomen: ergens in 2020 ga ik iets voor de Voedselbank betekenen. En nu is dat moment aangebroken. Momenteel kan de Voedselbank alle hulp goed gebruiken.”

Zo gezegd, zo gedaan. Margreet maakte een brief en bracht deze rond in haar buurt in het Palet. ,,Er kwamen zoveel lieve reacties,” vertelt Margreet. ,,We waren nog niet klaar met bezorgen of er stond al een tasje klaar bij onze voordeur. Ik heb diegene niet eens kunnen bedanken omdat ik hem of haar niet gezien heb.” Margreet merkt dat mensen graag willen helpen. ,,Op de achterkant van de brief hebben we een lijst met basisproducten gedrukt. Ik had geen idee wat een basisproduct precies inhoudt. Ik dacht bijvoorbeeld dat melk en kaas daar ook onder vielen. Maar als het vers is, zijn het al luxeproducten.”

Afgelopen vrijdag is de eerste vracht naar de Voedselbank gebracht, een auto vol. ,,Het inspireert mensen. De dochter van mijn partner heeft bijvoorbeeld haar speelgoed uitgezocht en gedoneerd. Mijn nichtje hoorde dat en ging eveneens aan de slag. Ook mijn buurvrouw ging vervolgens haar kast opruimen. Ik kreeg bovendien een appje van een buurman, een oudere man, die nu zelf de deur niet uit komt. Hij vroeg of hij geld mocht storten omdat hij zelf geen boodschappen kan doen. Zulke hartverwarmende reacties!”

Zolang de ‘intelligente lockdown’ van kracht is, wil Margreet in haar wijk het voedsel inzamelen. En dat is erg welkom, verzekert Joke Cats, coördinator van de Voedselbank Maassluis. ,,In drie weken hebben we 28 nieuwe aanmeldingen,” vertelt zij. Mocht je nu ook een donatie willen doen, dan kun je dit op donderdag van 10.00 tot 13.00 uur of vrijdag van 7.30 tot 16.00 bij de Voedselbank aan de Troelstraweg 6 afleveren. Joke Cats: ,,Op die dagen staat er buiten een container waar alles in kan worden gezet. Een week later zoeken we de producten uit en zetten we het in de schappen.”