Categorie├źn

Service

Wethouder Westland: 'Zelf meer arbeidsmigranten huisvesten'

Wethouder Westland: 'Zelf meer arbeidsmigranten huisvesten'
Nieuws

Wethouder Westland: 'Zelf meer arbeidsmigranten huisvesten'

  • Redactie
  • 15-12-2020
  • Nieuws
Wethouder Westland: 'Zelf meer arbeidsmigranten huisvesten'

Impressie van het complex dat in De Lier gebouwd moet gaan worden.

REGIO – Belangrijk bericht vanuit het Westland. Albert Abee, wethouder die daar gaat over tuinbouw, vindt dat de gemeente Westland zelf het tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten moet oplossen.

Abee verkondigde die mening tijdens een ‘meepraatsessie’ georganiseerd door de Westlandse Omroepstichting (WOS). De wethouder zegt te willen voorkomen dat andere overheden zich met de situatie in Westland gaan bemoeien: ,,We zullen in Westland zelf oplossingen moeten zoeken om te voorkomen dat er dadelijk allerlei andere overheden over ons heen gaan hangen om ons te vertellen wat we moeten gaan doen. Maar dan moeten we wel zelf verantwoordelijkheid nemen, met het wikken en wegen van alle belangen. Ik denk dat we dat aan elkaar verplicht zijn.''

Die mededeling zal lokaal de nodige vragen en mogelijk tegenstand oproepen, maar buiten de gemeentegrenzen is hij niet aan dovemansoren besteed. Van de naar schatting 14.000 arbeidsmigranten die in het Westland werken zouden er minder dan 5.000d binnen de gemeentegrenzen wonen. Velen van hen vonden en vinden woonruimte in de omliggende gemeenten, zoals Maassluis. Al lang wordt er vanuit de Westlandse buurgemeenten geklaagd over de vele arbeidsmigranten die zij namens de werkgevers van het Westland moeten huisvesten.

De werkers, meestal uit Oost-Europa, worden in hun woonplaatsen nogal eens met argusogen bekeken. Daarbij wordt veel geklaagd over de veroorzaakte overlast en bovendien zorgen zij ervoor dat de toch al schaarse woonruimte nog schaarser wordt. In het Westland zelf wordt die laatste zorg ook verkondigd. Ook daar schiet de beschikbaarheid van woningen tekort; het huisvesten van arbeidsmigranten zou daarom ten koste gaan van de eigen jongeren, senioren, starters of nieuwe statushouders die er op zoek zijn naar een woning. Verder is het Westland al enorm bebouwd; vrije bouwkavels zijn er schaars. Op die vrije grond heeft vaak ook de tuinbouw een oogje, en veel grond is als tuinbouwgrond bestemd.

Wethouer Abee in gesprek bij de WOS: ,,Je vindt nooit de ideale locatie, maar toch zul je als gemeente uiteindelijk alles moeten overzien en alles moeten afwegen om tot een voorstel te komen.'' De gemeente maakt momenteel werk van twee projecten: huisvesting van arbeidsmigranten in De Lier (680 bedden aan de Oostbuurtseweg) en Honselersdijk (waar driehonderd bedden moeten komen in het Horti Hotel). Van het project in De Lier moet nog een officiële vergunningaanvraag bij de gemeente binnenkomen en het plan voor het Horti Hotel moet nog worden getoetst. Er bestaan ook nog plannen voor een arbeidsmigrantenhotel op Honderdland in Maasdijk; de status daarvan is echter onduidelijk.