Vrouw uit Maassluis aangehouden voor stalken ex-vriend

14-06-2019 112 Redactie

MAASSLUIS - Ook zonder dreigementen kan ongewenste aandacht te ver gaan. Vrijdagochtend is een 49-jarige vrouw uit Maassluis aangehouden voor het herhaaldelijk lastig vallen van haar ex-partner. Ze zou hem achtervolgen en spullen voor hem achterlaten, onder andere op het graf van zijn ouders. Het 46-jarige slachtoffer nam al eerder contact op met de politie omdat hij na de relatiebreuk niet van zijn ex af leek te komen. Na onderzoek toen leken de beschuldigingen over en weer te gaan. Een bemiddelingsgesprek zou de oplossing moeten bieden. Naar nu blijkt niet met het gewenste effect.

De Maassluizenaar beticht de vrouw ervan nog altijd contact te blijven zoeken, hem bewust te achtervolgen en spullen voor hem achter te laten, waaronder op het graf van zijn moeder. Hij was niet gediend van deze aandacht en deed aangifte van stalking. Na onderzoek is de vrouw nu aangehouden. De recherche onderzoekt de gedragingen en de rol van de verdachte.

Complex

Stalkingszaken zijn complex, meldt de politie. Hoewel een melding van een strafbaar feit vaak voldoende kan zijn om verder onderzoek in te stellen, is dat voor stalking niet het geval. Om stalking te kunnen vervolgen en onderzoek te doen, is altijd een aangifte nodig. En omdat het een zogenaamd ‘klachtdelict’ is, kan de politie alleen verder onderzoek doen als iemand daar bij de aangifte nadrukkelijk om vraagt en ook na een aantal dagen nog achter dat verzoek staat.

In noodsituaties waarbij de stalker direct bedreigt, spullen vernielt of bijvoorbeeld de woning van een slachtoffer probeert binnen te komen, mag uiteraard direct 112 gebeld worden. De politie zal dan zo snel mogelijk komen om de acute dreiging te stoppen.
Omdat er niet altijd voldoende bewijs aanwezig is heeft de politie soms (nog) geen mogelijkheden om de stalker aan te houden en strafrechtelijk in te grijpen. Toch is het belangrijk om de politie te blijven bellen. We kunnen dan alle waarnemingen vastleggen in een politieregister, om met de stapeling van feiten wel degelijk strafrechtelijk op te kunnen treden en de stalker te vervolgen.

Stopgesprek

De politie kan, als de stalking nog niet lang aan de gang is en nog niet is geëscaleerd, een stopgesprek voeren met de stalker, zoals ook in deze zaak is gebeurd. De ervaring leert dat veel stalkers stoppen na een dergelijk gesprek. Meestal is het de wijkagent die een dergelijk gesprek voert met de stalker.Gerelateerd