Categorieën

Service

Afvalpas in Vlaardingen en Schiedam blijkt simpel te kopiëren

Afvalpas in Vlaardingen en Schiedam blijkt simpel te kopiëren
Nieuws

Afvalpas in Vlaardingen en Schiedam blijkt simpel te kopiëren

  • Redactie
  • 20-05-2021
  • Nieuws
MAASSLUIS/VLAARDINGEN - Veel Vlaardingers hadden flink kritiek op de invoering van de afvalpas in hun stad. Sinds 1 februari hebben onze oosterburen zo'n elektronisch pasje nodig om hun huishoudelijk afval kwijt te kunnen. Een pasje dat het Maassluise college van burgemeester en wethouders ook in onze stad wil invoeren.  

Sinds de invoering van de pas heeft Vlaardingen nog meer te maken met het naast de containers plaatsen van afval. Misschien dat daar een eind aan komt dankzij het werk van onze collega's van Vlaardingen24. Zij signaleerden dat de pas eenvoudig 'na te maken' is en beproefden het procedé. Zie het filmpje hierboven. Een kind kan de was doen.

Irado, het afvalverwerkingsbedrijf in Vlaardingen en Schiedam, reageert bij monde van een woordvoerster verrast. ,,Voor ons is dat nieuw, we wisten niet dat dat kon. We gaan zeker contact opnemen met onze leverancier om te kijken of en hoe we de afvalpas beter kunnen beveiligen. We denken dat hier wel sprake is van fraude, maar in ieder geval bedankt dat jullie dit onder onze aandacht hebben gebracht.’’

Het makkelijk kunnen kopiëren van de afvalpas betekent dat mensen die niet te goeder trouw van hun afval af willen dit eenvoudiger kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die voor het kwijt kunnen van hun overschotten moeten betalen. Al langer is her en der in Nederland bekend dat de afvalpas niet waterdicht beveiligd is tegen vermenigvuldigen.

Maassluis

In een commissievergadering werd afgelopen dinsdagavond nog gesproken over het plan om ‘omgekeerd in te zamelen’ in Maassluis. Bij omgekeerd inzamelen verzamelen inwoners plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartoten (pmd), groente-, fruit- en tuinafval (gft) en papier en karton in containers. Deze containers worden dan geleegd door een ophaaldienst. Wat er overblijft als restafval zal door de inwoners zelf naar een ondergrondse container moeten worden gebracht. Voor het implementeren van het omgekeerd inzamelen is een investeringsbedrag van €2.875.000,- beschikbaar gesteld.

In de Zwaluwstraat is vorig jaar een pilot gestart met deze manier van inzamelen. Bewoners hebben daarbij een afvalpas gekregen voor de toegang tot de containers. Het is de vraag of deze pas ook zo gemakkelijk te kopiëren is.