Categorieën

Service

Academie: scriptie leerlingen 'stedelijk' bij beste van Nederland

Academie: scriptie leerlingen 'stedelijk' bij beste van Nederland
Onderwijs

Academie: scriptie leerlingen 'stedelijk' bij beste van Nederland

  • Redactie
  • 30-05-2024
  • Onderwijs
Academie: scriptie leerlingen 'stedelijk' bij beste van Nederland

MAASSLUIS/SCHIEDAM - Drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam zijn winnaars van de KNAW Onderwijsprijs 2024. Hun profielwerkstuk hoort bij de beste die dit jaar gemaakt zijn.

En ingestuurd naar de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. 294 ontving de KNAW er, allemaal van vwo-leerlingen. De prijs is bedoeld om het 'denken op het vwo' te stimuleren.

Welke invloed heeft klimaatverandering op de groei van het groot koolwitje? Is er een relatie tussen zelfregulering en gokverslaving? Hoe bouw je het mechanisme Antikythera uit de klassieke oudheid dat de positie van hemellichamen kon voorspellen na? En welke effecten heeft de representatie van vrouwen in reclames? Dat waren enkele thema's van de scripties die werden ingediend. De twaalf winnaars zijn scripties die 'elk op creatieve manier hun onderzoeksvragen beantwoorden'. "Soms in documentaire-vorm, soms door een complex apparaat te ontwikkelen – de jury was bijzonder verrast van het hoge niveau."

Binnen het profiel Economie & Maatschappij werden drie scripties bekroond. Dat van de Schiedamse gymnasiasten Luna Leão Helder, Sven Reuser en Mathilde von Meding had als titel 'Jong vs. Oud klimaatonderhoud – Onderzoek naar klimaatbewustzijn tussen de verschillende generaties'.

In de toelichting bij de bekendmaking van de prijswinnaars stelt de KNAW: "Jongere mensen zijn veel klimaatbewuster dan ouderen, hoorden Luna, Sven en Mathilde vaak. Voor hun profielwerkstuk onderzoeken zij of dit waar is en interviewen zij verschillende generaties. In een eigengemaakte documentaire belichten zij de redenen achter het wel of niet klimaatbewust handelen van mensen. Met hun onderzoek komen ze tot de conclusie dat de jongere generaties wel klimaatbewuster zijn dan oudere generaties, maar niet meer klimaatbereid zijn dan oudere generaties. Als verklaring dragen de leerlingen aan dat dit komt omdat alle generaties immers dezelfde waarden hebben over natuur en omgeving, wat ervoor zorgt dat de verschillende generaties even klimaatbereid zijn."

 De winnaars krijgen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar. Op 25 juni is de feestelijke uitreiking.  

Stedelijk Gymnasium Schiedam

Valeriusstraat 31, Schiedam

Meer over Stedelijk Gymnasium Schiedam →