Categorieën

Service

Basisschool De Parasol doet afval in de ban

Basisschool De Parasol doet afval in de ban
Onderwijs

Basisschool De Parasol doet afval in de ban

  • Redactie
  • 02-11-2021
  • Onderwijs
Basisschool De Parasol doet afval in de ban

Wethouder Fred Voskamp, Koos de Vuilnisman en leerlingen en docenten van De Parasol bij de start van Afvalvrije School. (Fotograaf: Dennis Wisse)

MAASSLUIS - Met een ludieke actie van Koos de Vuilnisman is basisschool De Parasol in Maassluis dinsdag 2 november 2012 de weg ingeslagen richting een 'Afvalvrije School'. Met dit predicaat gaat de school ervoor om al het afval op school te scheiden en zo min mogelijk afval, in de vorm van drinkpakjes en ander verpakkingsmateriaal, te produceren. Het initiatief voor Afvalvrije Scholen van 'Stichting van Afval naar Grondstof' wordt gesteund door de gemeente Maassluis.

De weg naar een afvalvrije school wordt op De Parasol op verschillende manieren ingezet. Alle groepen krijgen aparte bakken (voor papier, bioafval en plastic) waarin kinderen en leerkrachten het afval kunnen scheiden. Verder staan op een centrale plek in de school inzamelbakken voor onder meer batterijen, telefoons en pennen.

Geen drinkpakjes en voorverpakt eten
Ook op de ouders wordt een beroep gedaan. De school vraagt hen om de kinderen geen drinkpakjes en voorverpakt eten mee te geven, maar drinkbekers en broodtrommels. Ook krijgen de kinderen les over afval en het hergebruik hiervan. Koos de Vuilnisman laat de kinderen spelenderwijs kennismaken met alles over afval en gezamenlijk kijken ze naar oplossingen.

Meer scholen afvalvrij
Basisschool De Parasol is na IKC Ichthus (2017) de tweede Maassluise school die inzet op afvalvrij. De bedoeling is dat in de toekomst meer scholen volgen. Gemeente Maassluis is blij met de aandacht voor afvalvermindering op scholen. Wethouder Fred Voskamp: ,,Iedereen kan een steentje bijdragen aan minder afval. Dat kan niet jong genoeg beginnen. De gemeente ondersteunt dan ook graag dit initiatief met bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van de verschillende afvalbakken."

UN1EK Onderwijs en Opvang

Emmastraat 45, Vlaardingen

Meer over UN1EK Onderwijs en Opvang →