Categorieën

Service

Bewoners Lady Anne organiseren iftar voor ruim 150 Maassluizers

Bewoners Lady Anne organiseren iftar voor ruim 150 Maassluizers
Nieuws

Bewoners Lady Anne organiseren iftar voor ruim 150 Maassluizers

  • Janneke Noordermeer-Goos
  • 22-03-2024
  • Nieuws
Bewoners Lady Anne organiseren iftar voor ruim 150 Maassluizers

MAASSLUIS - Ruim 150 Maassluizers schoven donderdagavond 21 maart aan bij een iftar maaltijd in Loods M, georganiseerd door de bewoners van het schip ‘Lady Anne’.

Een rode loper ligt uitnodigend uit voor de bezoekers van de iftar in Loods M aan de Govert van Wijnkade in Maassluis. Een iftar is een maaltijd die je tijdens de ramadan eet na een dag vasten. In de grote hal staan ronde, mooi gedekte tafels klaar. Bezoekers kiezen en plekje en gaan geanimeerd met elkaar in gesprek. Op de achtergrond hoor je het gekletter van bestek, een teken dat het eten bijna geserveerd wordt.

Welkom

De 70 bewoners van asielboot ‘Lady Anne’ willen met de iftar iets terug doen voor de inwoners van Maassluis. Mehmet, één van de bewoners, heet de bezoekers van harte welkom. ,,Hoi allemaal”, spreekt hij het publiek in het Engels toe. ,,Ik wil graag iedereen bedanken, met name de inwoners van Maassluis, die ons verwelkomen in hun stad.”

Wethouder Sjoerd Kuiper ziet dat de bewoners van ‘Lady Anne’ warm ontvangen zijn door de inwoners van Maassluis. ,,Meer dan 150 mensen hebben zich aangemeld voor deze avond”, vertelt hij. ,,De gastvrijheid waarmee vluchtelingen worden opgevangen in onze stad, dat kan alleen met elkaar. Iftar draait om bezinning en verbinding. Dat sluit naadloos aan bij wat wij bij de gemeente altijd zeggen: ‘Samen zijn wij Maassluis’.”

Maaltijd

Daarna is het woord aan de imam, waarna met het eten van een dadel het vasten wordt doorbroken. Ondertussen wordt uit grote pannen soep opgediend en beginnen de eerste mensen te eten. Door de hal klinken het getik van bestek op borden, complimenten voor het eten en de levendige gesprekken die bezoekers met elkaar voeren.

Op deze avond komen verschillende mensen af. Van vrijwilligers van het Taalhuis en groepen collega’s tot personen die nog maar kort in Maassluis wonen. Er is ook een echtpaar bij dat deze avond 52 jaar getrouwd is. In plaats van uit eten te gaan in een restaurant, besluiten ze aan te sluiten bij de iftar. ,,We vinden het mooi dat de jongens op de boot dit doen”, spreekt het echtpaar. ,,We wensen hen een mooie toekomst toe.”

Na het eten spreekt de imam een gebed uit. Er wordt koffie en thee uitgedeeld en enthousiast nagepraat. Daarna vertrekken de bezoekers in kleine groepjes Loods M. Zij delen nu met elkaar deze inspirerende avond vol levendige gesprekken, saamhorigheid én heerlijk eten!

De iftar werd georganiseerd door de bewoners van de Lady Anne, met dank aan Stichting Unique, Stichting Hissem, Stichting Islamitisch Centrum Maassluis, Buurtcentrum de Hooftzaak en de gemeente Maassluis.