Categorieën

Service

Burgemeester onthult zondag nieuw oorlogsmonument

Burgemeester onthult zondag nieuw oorlogsmonument
Nieuws

Burgemeester onthult zondag nieuw oorlogsmonument

  • Redactie
  • 22-08-2022
  • Nieuws
Burgemeester onthult zondag nieuw oorlogsmonument
MAASSLUIS - Op zondag 28 augustus om 13.20 uur onthult burgemeester Edo Haan in Maassluis het monument voor de gesneuvelde vliegeniers van de bommenwerper Blenheim IV. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. Het kunstwerk staat op de hoek van de Maasweg en Scheldeweg. 

Het Blenheim-monument herdenkt hoe drie vliegeniers sneuvelden op 28 augustus 1941, toen de Duitse Kriegsmarine de bommenwerper van de Engelse Royal Air Force (RAF) neerschoot vanuit de Maassluise Buitenhaven. De piloot, observator en officier stortten neer op het weiland van Chardon, achter de Govert van Wijnkade.  De jongemannen waren toen 23, 25 en 34 jaar; toch zijn nabestaanden van Stanley Frederick, Maude Gunnis, Frank Kerr Orme en Albert Henry Collins nooit meer gevonden. 

Nieuwe generatie

Burgemeester Edo Haan: ,,Als Maassluizers bedanken wij de oorlogshelden het beste door de waarde van vrijheid en vrede voor te leven aan onze kinderen en dit door te geven aan onze nieuwe generatie – thuis, in de klas en in de wijk. Hier moedigen de monumenten ons allen toe aan, zeker in deze tijd van onmenselijk oorlogsgeweld in Oekraïne."

Het nieuwe monument van scheeptimmerman Hans Ekelenburg, die eerder het Wellington-Monument in Vlaardingen aanzwengelde, is in Maassluis het vijfde monument. Aan het prinses Juliana Plantsoen staat het monument dat beeldhouwer Ek van Zanten ontwierp,  het monument van kunstenaar Leen Droppert staat op het Kerkplein en bovendien kent Maassluis bij twee adressen vijf zogenoemde Stolpersteine, de struikelstenen van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig voor de huizen waar de joodse Van Gelderen en Coltof woonden tot zij vermoord werden. In 2020 werd het Geuzenmonument van de Maassluise kunstenaar Dick Tulp in het Vrijheidspark onthuld.

Programma

Voorafgaand aan de onthulling kan iedereen om 13.00 uur meelopen met de burgemeester, wethouders en raadsleden van hotel Maassluis naar de herdenkingslocatie. Na het woord van burgemeester Edo Haan (13.20) volgt de onthulling en de vertelling over de fatale gebeurtenis. Om 13.50 uur is iedereen tot 14.15 uur welkom voor een kop koffie of thee in Hotel Maassluis.