Categorieën

Service

Eerste vluchtelingen komen volgende week naar Maassluis

Eerste vluchtelingen komen volgende week naar Maassluis
Nieuws

Eerste vluchtelingen komen volgende week naar Maassluis

  • Redactie
  • 14-01-2022
  • Nieuws
Eerste vluchtelingen komen volgende week naar Maassluis
MAASSLUIS - De eerste vluchtelingen komen dinsdag 18 januari naar Maassluis. Hier worden zij door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opgevangen op het hotelschip Lady Anne in de buitenhaven aan de Govert van Wijnkade. COA en gemeente zijn klaar met alle voorbereidingen.

,,De opvang in Maassluis is een noodoplossing", benadrukt burgemeester Edo Haan. ,,Het COA heeft voor de boot gezorgd en we hebben in Maassluis een geschikte ligplaats in de buitenhaven. De noodopvang gaat niet ten koste van woningen en kost ons geen extra geld. Op deze manier krijgen de vluchtelingen tijdelijk een dak boven het hoofd en kan het COA ondertussen zorgen dat er voor deze mensen een goede opvangplek komt in een asielzoekerscentrum."

Onderdak

De asielzoekerscentra zitten te vol. Daarom is het voor het COA niet meer mogelijk om deze vluchtelingen nog op een humane manier onderdak te geven. ,,Mensen die in ons land in tenten moeten overnachten, is onacceptabel", zegt wethouder Sjoerd Kuiper. ,,Daarom is de gemeente Maassluis ingegaan op de noodkreet van het COA om tijdelijk een helpende hand te bieden."

De gemeente heeft de inwoners en ondernemers rondom de Govert van Wijnkade al eerder per brief geïnformeerd over de komst van 50 tot 70 vluchtelingen. Ook is er een informatieavond geweest en hebben zij de gelegenheid gekregen om aan boord van het schip te kijken.

Regio

Ook Vlaardingen, Schiedam en andere gemeenten in de regio verlenen hun medewerking. Samen roepen de gemeenten ook andere gemeenten op om dit te doen. ,,Als we allemaal een relatief kleine bijdrage leveren, kunnen we met elkaar een groot probleem oplossen. Anders zou voor het COA nog het enige alternatief zijn om ergens een grootschalige crisisnoodopvang te openen en dat is volgens het COA 'voor niemand goed'.”