Categorie├źn

Service

Fietsenstallingsplaatsen binnenstad krijgen extra plekken

Fietsenstallingsplaatsen binnenstad krijgen extra plekken
Nieuws

Fietsenstallingsplaatsen binnenstad krijgen extra plekken

  • Redactie
  • 05-12-2021
  • Nieuws
Fietsenstallingsplaatsen binnenstad krijgen extra plekken
MAASSLUIS – Vijf fietsenstallingsplaatsen in de binnenstad worden voorzien van extra plekken. Dat blijkt uit een informatiebrief van het Maassluise college aan de gemeenteraad.

Via een motie, die in november 2019 in de gemeenteraad werd aangenomen, werd oorspronkelijk gevraagd een bewaakte fietsenstalling te realiseren in de binnenstad van Maassluis. ,,Wij hebben de optie van een centrale bewaakte fietsenstalling voor bezoekers beoordeeld. Omdat bestemmingen verspreid in de binnenstad zijn gesitueerd, is de kans aanwezig dat bezoekers geen gebruik zullen maken van een centrale stallingsplaats en de fietsen toch op diverse plekken in en om het centrum zullen stallen. Wij zijn daarom van mening dat een centrale stallingsplaats niet de gewenste oplossing biedt”, aldus het college. ,,Samen met ondernemers is de conclusie getrokken dat kleinschalige stallingsplaatsen op meerdere plekken beter zullen voldoen aan de stallingsbehoefte van fietsers.”

Extra plekken

Vijf stallingsplaatsen in de binnenstad worden daarom voorzien van extra plekken. Het gaat dan om de stallingsplaatsen aan de Noordvliet (vlakbij de Lijndraaiersbrug), de Zuidvliet (vlakbij de P.C. Hooftbrug), de Anne de Vriesstraat, de Markt (onderaan de Wip) en de Goudsteen (bij het Marelplein). ,,Eventueel verdere uitbreiding van stallingsplaatsen kan al dan niet tijdelijk ten koste gaan van bestaande parkeerplaatsen voor de auto. Met de realisatie van de Vlietlocatie zal ook hier het fiets parkeren worden uitgebreid. Indien er meer stallingsplaatsen en -locaties binnen het aangegeven gebied gewenst zijn, zullen die in nauw overleg met de ondernemers worden gerealiseerd.”

Fietsvlonder

Binnenkort start de gemeente een proef met zogenoemde fietsvlonders. Een fietsvlonder is een kant en klare stallingselement met zes tot tien fietsbeugels dat in een parkeervak past. ,,Een fietsvlonder wordt als proef op de Noordvliet geplaatst. Als deze plekken goed door fietsers worden gebruikt, kan het parkeervak permanent als stallingsplaats worden ingericht. Het voordeel is dat deze kan worden verplaatst als het gebruik hiervan tegenvalt. In het komende jaar 2022 zal het gebruik van de bestaande stallingsplaatsen en de fietsvlonders worden gemonitord , daarnaast zullen we bekijken of bij de inrichting van het voormalige RK-kerkterrein een uitgebreidere fietsparkeervoorziening (inclusief fietsoplaadpunten) kan worden opgenomen.”