Categorieën

Service

Gemeente onderzoekt privacy bij telsysteem bezoekersaantallen

Gemeente onderzoekt privacy bij telsysteem bezoekersaantallen
Nieuws

Gemeente onderzoekt privacy bij telsysteem bezoekersaantallen

  • Redactie
  • 30-04-2021
  • Nieuws
Gemeente onderzoekt privacy bij telsysteem bezoekersaantallen
MAASSLUIS – De gemeente Maassluis onderzoekt in hoeverre het tellen van mensen via wifitracking, zoals de gemeente dat wil gaan doen, houdbaar is binnen de privacywetgeving. Dat doet de gemeente nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekend heeft gemaakt een boete aan de gemeente Enschede op te leggen voor wifitracking.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de gemeente Enschede een boete opgelegd van €600.000,- vanwege wifitracking. Volgens de AP was de privacy van bezoekers niet goed gewaarborgd.

Maassluis

De gemeente Maassluis heeft onlangs een systeem aangeschaft om bezoekersaantallen in de stad te kunnen meten. ,,Het is belangrijk om te vermelden dat de AP onderzoek in Enschede heeft gedaan naar een oude telmethode die sinds vorig jaar niet meer bestaat en dus niet vergelijkbaar is met het systeem dat we in Maassluis willen gaan gebruiken”, aldus de gemeente Maassluis. ,,Met de telmethode van Bureau RMC worden mensen geteld en niet gevolgd. De situatie waarin mensen theoretisch gezien kunnen worden 'gevolgd' door een MAC-adres te combineren met een direct persoonsgegeven, is onmogelijk gemaakt doordat telgegevens nu versleuteld worden en korter dan 24 uur worden opgeslagen. Hiermee voldoet de huidige methode aan de door de AP geschetste kaders.”

Privacy

Toch gaat de gemeente uitzoeken in hoeverre het tellen van mensen via wifitracking zoals de gemeente Maassluis dat wil gaan doen, houdbaar is binnen de privacywetgeving. ,, Mocht de privacy in het geding zijn dan zal de gemeente naar alternatieve mogelijkheden kijken om bezoekersaantallen in kaart te brengen.”