Categorieën

Service

Islamitische basisschool mag starten in Maassluis

Islamitische basisschool mag starten in Maassluis
Onderwijs

Islamitische basisschool mag starten in Maassluis

  • Redactie
  • 02-06-2022
  • Onderwijs
Islamitische basisschool mag starten in Maassluis
MAASSLUIS - Er komt een islamitische basisschool in Maassluis. Minister Wiersma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dinsdag het besluit genomen dat de Stichting Islamitisch College (SIC) een islamitische basisschool mag starten in Maassluis.

De minister heeft dit besluit genomen op basis van een nieuwe wet: Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen. De stichting heeft gebruik gemaakt van deze nieuwe wet en heeft bij het ministerie een aanvraag gedaan voor het starten van een nieuwe school in Maassluis. De aanvraag voldoet volgens het ministerie aan alle voorwaarden. De school moet op basis van het besluit uiterlijk in augustus 2023 van start gaan. De gemeente Maassluis moet - als er geen bezwaar gemaakt wordt door derden - het besluit van de minister uitvoeren en heeft de plicht te zorgen voor onderwijshuisvesting.

Meer Ruimte voor Nieuwe scholen
In 2021 is de wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen ingegaan. Doel van deze nieuwe wet is om het aanbod van de scholen beter aan te passen aan de veranderende vraag vanuit de samenleving. De belangstelling van ouders en leerlingen en de verwachte onderwijskwaliteit staan centraal in de wet.

De eisen die gesteld worden aan de nieuwe scholen op het gebied van onderwijskwaliteit zijn tegelijkertijd aangescherpt. De Inspectie van het Onderwijs beoordeelt vooraf aanvragen voor het starten van een nieuwe school. De plannen rondom burgerschapsonderwijs zijn bijvoorbeeld expliciet onderdeel van deze beoordeling. 

Ook in Vlaardingen
De Stichting Islamitisch Onderwijs heeft al twee basisscholen in Schiedam en binnenkort ook één in Delft. De minister heeft gisteren het besluit genomen dat de stichting zowel in Maassluis als in Vlaardingen een islamitische basisschool mag starten.