Categorie├źn

Service

Jonge kinderen hebben minder vaak zwemdiploma dan regiogenoten

Jonge kinderen hebben minder vaak zwemdiploma dan regiogenoten
Onderwijs

Jonge kinderen hebben minder vaak zwemdiploma dan regiogenoten

  • Redactie
  • 05-05-2023
  • Onderwijs
Jonge kinderen hebben minder vaak zwemdiploma dan regiogenoten
MAASSLUIS – Maassluise kinderen tussen vier en acht jaar zijn minder vaak in het bezit van een zwemdiploma dan hun leeftijdsgenoten uit de regio. Dat meldt het college na onderzoek naar de zwemvaardigheid onder jeugd.

Het aantal kinderen, tussen vier en acht jaar oud, in Maassluis dat in het bezit is van een zwemdiploma ligt ‘aanzienlijk lager’ dan in de regio, zo meldt sportwethouder Denise Mulder in een informatiebrief aan de gemeenteraad. 15% van de Maassluise 4- tot 8-jarigen zijn in het bezit van een zwemdiploma tegen 24% van de kinderen uit de regio, blijkt uit cijfers van de Gezondheidsmonitor. Het aantal 8- t/m 11-jarigen met een zwemdiploma is wel vergelijkbaar met de regio (93% versus 91%).

De promotie van zwemonderwijs is volgens de wethouder extra belangrijk geworden door het wegvallen van schoolzwemmen per schooljaar 2021-2022.

Inventarisatie

Het Maassluise college deed naar aanleiding van een unaniem aangenomen motie onderzoek naar de zwemvaardigheid onder de jeugd in Maassluis, zodat er doelgerichte acties ingezet kunnen worden om deelname aan zwemlessen te stimuleren. ,,De buurtsportcoaches hebben afgelopen schooljaar voor de eerste keer een inventarisatie gedaan onder de basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8 of ze lid zijn van een sportvereniging en of ze in het bezit zijn van minimaal een A-diploma. Hiermee verkrijgen we inzicht in hoeveel kinderen sporten en een zwemdiploma hebben.”

Elf van de dertien scholen deden mee aan het onderzoek. ,,Als we kijken naar het zwemdiploma dan zien we dat verreweg de meeste kinderen in groep 8 hun zwemdiploma hebben. De meeste scholen zitten op 100%, enkele op 90%. Er zitten een paar scholen bij waar het percentage flink lager ligt. Er wordt nog bekeken hoe vaak we deze inventarisatie herhalen, we denken nu aan 1x per twee jaar.”

Stimuleren

Om de deelname aan zwemlessen te stimuleren, is er een flyer gemaakt waarin het belang van zwemles én het tijdig inschrijven hiervoor wordt benadrukt. ,,Op deze flyer staat ook informatie over de zwemregeling, een regeling voor gezinnen die financieel niet daadkrachtig genoeg zijn”, aldus de wethouder. 

De wachttijd voor zwemles is momenteel 15 maanden. ,,Op het moment dat een kind vroegtijdig is ingeschreven (inschrijven kan vanaf 3 jaar), is deze wachttijd geen probleem. Het wordt wel een probleem als het kind pas wordt ingeschreven bij 6 of 7 jaar. Het grootste knelpunt vormt het gebrek aan zwemonderwijzers. Het tekort aan zwemonderwijzers is een landelijk probleem en is met de huidige arbeidsmarkt nauwelijks op te lossen.”