Categorie├źn

Service

Kans op smog door zonnige dagen

Kans op smog door zonnige dagen
Nieuws

Kans op smog door zonnige dagen

  • Redactie
  • 15-06-2021
  • Nieuws
Kans op smog door zonnige dagen
REGIO – In heel Nederland is er woensdag 16 en donderdag 17 juni kans op smog door ozon, dat meldt het RIVM. Naar verwachting is de luchtkwaliteit in de middag en avond ‘slecht’.

Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiding tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

Zomersmog

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. ,,Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd”, aldus het RIVM.