Categorieën

Service

Kunstwerk van de maand februari: Stormkracht

Kunstwerk van de maand februari: Stormkracht
Uit

Kunstwerk van de maand februari: Stormkracht

  • Jan Buijsse
  • 29-01-2022
  • Uit
Kunstwerk van de maand februari: Stormkracht
MAASSLUIS - Maassluis heeft in het verleden verschillende keren te lijden gehad van overstroming. De ligging aan het Scheur en dichtbij de Noordzee zijn daar debet aan. De laatste keer was de Watersnoodramp van 1953. Het heeft toen weinig gescheeld of het water was over de dijk gestroomd. Maassluis, maar ook het achterland zou dan onder gelopen zijn. 

Om dit te herdenken is precies vijftig jaar later, op 1 februari 2003, het beeld Stormkracht, een zogenoemde vloedpaal, onthuld. Vanuit het water vlakbij de spoorbrug aan het Havenplein rijst het op met vermelding van de verschillende waterhoogten van eerdere rampen. Bovenop de paal staat een mens, die met de handen boven de ogen naar de rivier tuurt. Hij of zij is alert. Komt het water terug? De Deltawerken hebben er in ieder geval voor gezorgd dat er minder te vrezen valt. Maar zegt nooit nooit: blijf op je hoede. 

De Maassluise jeugd vindt het een van de mooiste beelden van Maassluis, maar ’s avonds ook wel eng. De Maassluizer vindt het in doorsnee een fraai beeld, waarin de kracht van de storm goed tot uitdrukking komt. Het doet ook denken aan vissersvrouwen die op de uitkijk staan voor terugkerende vissers. De Maassluise kunstenaar toont zich onder indruk wegens de herinneringen die het beeld oproept. Een koddig mannetje staat tot zijn knieën in het water, klaar om te waarschuwen als er stormkracht op komst is. 

Het beeld is in iepenhout uitgehakt door de Maassluise kunstenaar Friedie Kloen, tevens vakleraar handvaardigheid. Friedie werkt met verschillende materialen, maar het allerliefst met hout. Ze zegt er zelf van dat ze blijft hakken, vijlen en schuren tot er een harmonisch beeld ontstaat. Steeds meer gaat Friedie uit van de vorm van het hout zelf. Steeds meer non-figuratief werk dus. 

In de loop der jaren had het beeld erg te lijden van zon, wind en regen. Op een bepaald moment was het niet meer te redden en werd het vervangen door een kunststofreplica, waarop Friedie houtnerven schilderde. Dat wordt door veel Maassluizers duidelijk minder geapprecieerd. Het beeld Stormkracht, in combinatie met de vloedpaal, wordt zeer gewaardeerd, maar de kunststofuitvoering niet. 

In het kader van de opwarming van de aarde wint het beeld aan betekenis. Ga eens kijken wat je er zelf van vindt. Hier is meer informatie te vinden, altijd handig om wat van de achtergrond te weten. Voor de juiste locatie raadpleeg: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.