Categorieën

Service

Kunstwerk van de Maand maart: Het Monument Bombardement 18 maart 1943

Kunstwerk van de Maand maart: Het Monument Bombardement 18 maart 1943
Uit

Kunstwerk van de Maand maart: Het Monument Bombardement 18 maart 1943

  • Redactie
  • 07-03-2024
  • Uit
Kunstwerk van de Maand maart: Het Monument Bombardement 18 maart 1943

Fotografie: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Op 18 maart 1943 werd Maassluis getroffen door een verwoestend geallieerd bombardement, dat bedoeld was om de nabijgelegen olieraffinaderij Witol te vernietigen. De meeste bommen misten echter hun doel en vielen op de historische binnenstad van Maassluis, waar ze een spoor van dood en verderf achterlieten. Achttien burgers kwamen om het leven, tientallen raakten gewond en honderden huizen, winkels en gebouwen werden verwoest of beschadigd. Het was een van de zwartste dagen uit de Maassluise geschiedenis.

Om de slachtoffers van deze tragische gebeurtenis te herdenken, werd op 18 maart 1995 een monument onthuld op het Kerkplein, vlakbij de plek waar de meeste bommen vielen. Op 18 maart 2008 werd het monument uitgebreid. In de buitenring kwamen negentien gedenkstenen, achttien voor de bewoners die direct bij het bombardement omkwamen en de negentiende voor de bewoners die kort erna aan de gevolgen van het bombardement kwam te overlijden.

De kracht van het monument zit in de twee muren met het doorkijkje naar het oorspronkelijke doel van het bombardement, de olieraffinaderij Witol, dat gemist werd. Indrukwekkend zijn de bijbehorende namen van de achttien burgerslachtoffers, waarbij onder andere te zien is dat uit één gezin zowel de moeder van 32 jaar, als haar kinderen van 3 jaar en van 6 maanden zijn omgekomen.

Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?

‘Het Monument Bombardement, naast de Groote kerk aan het Kerkplein maakt indruk op mij! Vooral door de opstelling, met in de bestrating opgenomen namen van slachtoffers. De diversiteit aan leeftijden van de slachtoffers brengt mij het besef over het diep ellendige verlies van levens. Het monument is ook een waar kunstwerk.’

‘Een mooi monument dat zeker na enige uitleg gewaardeerd kan worden en ook doordacht is.’

Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?

‘De symboliek is duidelijk, het is geen verwijzing naar de veroorzaker van dit drama, maar meer naar de gevolgen.’

‘Groot bouwwerk dat bol staat van symboliek die ik wel begrijp, maar ik zie er geen schoonheid in. Dat kan natuurlijk ook de bedoeling zijn, maar het raakt me niet echt. Wel belangrijk dat deze gebeurtenis een herdenkingsmonument heeft.’

Leen Droppert, (1930 Vlaardingen) was beeldhouwer, schilder, graficus en mozaïekkunstenaar. In Maassluis staan nog twee beelden van hem: het Balspelende meisje en de Rietvogels. Hij overleed in 2022 op 92-jarige leeftijd. Hij wordt beschouwd als een vooruitstrevende kunstenaar die met verschillende materialen en stijlen werkte.

Wilt u meer te weten komen over de kunstenaar, het monument en de geschiedenis daarvan, kijk dan op www,crmmaassluis.nl

Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).