Categorieën

Service

Kunstwerk van de Maand mei: gedicht Sluispolder-West

Kunstwerk van de Maand mei: gedicht Sluispolder-West
Uit

Kunstwerk van de Maand mei: gedicht Sluispolder-West

  • Jan Buijsse
  • 25-04-2021
  • Uit
Kunstwerk van de Maand mei: gedicht Sluispolder-West

Foto: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Na de Tweede Wereldoorlog was er een grote behoefte aan woningen. In de Sluispolder werden heel snel flats en rijtjeshuis gebouwd. Kwaliteit moest lijden onder snelheid: revolutiebouw. Enkele jaren terug is dan ook begonnen met de renovatie. Een groot aantal woningen werd daartoe gesloopt. Voor bewoners een grote ingreep. Daarom werden ze erbij betrokken in project WELKOM/THUIS. Zo konden ze meedenken. Een van de blijvende resultaten is een gedicht, als ode aan de wijk.

Dichter Derek Otto schreef het gedicht dat in grote letters staat op de gevel van een appartementengebouw aan de Rhijnvis Feithstraat, hoek Mgr. Bekkerslaan. Otto liet zich inspireren door de verhalen en gedichten van kinderen en andere bewoners. Hij zegt over het gedicht: ‘In het gedicht komt de zon op en doen de stralen het water schitteren. … Een thuis huist in de mensen, ... Dat blijft, zoals thuis een plek is waar je graag wil blijven. Wat er ook gebeurt!’

De jeugd vindt het gedicht niet te begrijpen, of mooi op een goede locatie en het valt op in het voorbijgaan. ‘Willekeurige’ Maassluizers vragen zich of een stelletje letters op een muur nou wel kunst is. Niet veel mensen zullen er voor stilstaan. Maar spreek je het hardop uit, is de kans groot dat je het wel echt kunst vindt. Een ander vindt het prachtige zinnen, maar kan er geen betekenis aan geven. Dat zou juist de kracht kunnen zijn. In ieder geval wordt het initiatief toegejuicht: Zou best nog wel op meer gevels mogen. Geeft de stad meer levendigheid.

Bij collega-kunstenaars spreekt de tekst niet altijd aan. De vorm wordt wel geapprecieerd: de strakke witte letters passen heel mooi bij de rode en witte kleuren van het metselwerk. Zonder de erbij vermelde toelichting is het moeilijk het gedicht op zijn waarde te schatten. Het laat wel ruimte om je gedachten te laten gaan. Mooi om over na te denken als je verder loopt.

Wil je weten wat de dichter er verder over zei en wil je het gezicht lezen, ga dan daar http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/gedicht-sluispolder-west/ en voor de locatie zie: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

 

---------------------------------------

Foto Nel Wilke