Categorieën

Service

Maassluis start in april met monitoren bezoekers

Maassluis start in april met monitoren bezoekers
Politiek

Maassluis start in april met monitoren bezoekers

  • Redactie
  • 06-03-2021
  • Politiek
Maassluis start in april met monitoren bezoekers
MAASSLUIS - De gemeente Maassluis wil in april starten met het monitoren van bezoekers aan bepaalde plekken in de stad. Daarbij wordt nu vooral gedacht aan het stadscentrum, winkelcentrum Koningshoek en de metrostations. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen over de monitoring door D66. De monitoring zal 24/7 aanstaan tot in ieder geval 16 december 2023. Op dit moment wordt bepaald waar de sensoren precies moeten komen.

D66 maakt zich zorgen over de privacy van bewoners en bezoekers van Maassluis. Daar is geen enkele reden voor, zo stelt het college. Het systeem meet zogenaamde MAC-adressen van telefoons via het wifisignaal, maar dat adres wordt vervolgens omgezet in een code en direct weggegooid. Alle geregistreerde data zijn dus volkomen geanonimiseerd. De anonieme data worden omgezet naar bezoekersaantallen per uur, per dag, per week en maand.

Bezoekers aan gebieden waar de sensoren actief zijn, worden via speciale stickers of borden gewezen op de passantentellingen. Bewoners en ondernemers in een 'telzone' krijgen een brief. Overigens kan iedereen die niet 'geteld' wil worden dat eenvoudig zelf regelen. Schakel in de publieke ruimte gewoon je wifi uit.  Een andere mogelijkheid is het registreren van je MAC-adres in een opt-out-register.