Categorieën

Service

Maassluis vertrekt waarschijnlijk niet uit Jeugdhulp Rijnmond

Maassluis vertrekt waarschijnlijk niet uit Jeugdhulp Rijnmond
Politiek

Maassluis vertrekt waarschijnlijk niet uit Jeugdhulp Rijnmond

  • Redactie
  • 04-12-2020
  • Politiek
Maassluis vertrekt waarschijnlijk niet uit Jeugdhulp Rijnmond
MAASSLUIS – De gemeente Maassluis blijft waarschijnlijk toch in de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). Jeugdhulp Rijnmond heeft het voorstel gedaan om de Waterweggemeenten de ruimte te geven om zelf zorg in te kopen.

In oktober ging de gemeenteraad van Maassluis nog akkoord om uit de GRJR te stappen en de jeugdhulp samen met Vlaardingen en Schiedam te gaan regelen. Ook de gemeenteraden van Vlaardingen en Schiedam waren met dit voorstel akkoord gegaan. De Waterweggemeenten hebben daartoe het MVS Jeugdmodel uitgewerkt.

MVS Jeugdmodel

Het uitgangspunt van het MVS Jeugdmodel was om de jeugdhulp zoveel mogelijk te organiseren met de Waterweggemeenten én om dit binnen de constructie van de GRJR te realiseren. Voor de zomer werd duidelijk dat de GRJR beperkt ruimte kon geven voor het lokaal inkopen van zorg door de gemeenten. De Waterweggemeenten zijn toen gaan verkennen of uittreden een optie zou kunnen zijn.

Nieuw voorstel

Nu is er een nieuw scenario ontstaan doordat het GRJR met een nieuw voorstel is gekomen, zo meldt het Maassluise college in een raadsvoorstel. ,,Het voorstel is om de MVS-gemeenten ruimte te geven om de uitvoering van het MVS Jeugdmodel binnen de constructie van de GRJR te realiseren. Op 15 december zal besluitvorming plaatsvinden in het Algemeen Bestuur van de GRJR over de randvoorwaarden om dit voor de MVS-gemeenten mogelijk te maken. Als de MVS-gemeenten met dit voorstel instemmen, betekent dit dat het college geen gebruik hoeft te maken van de door de gemeenteraad verleende toestemming tot uittreden,” aldus het Maassluise college.

Raadsvoorstel

Het college adviseert de Maassluise gemeenteraad op het voorstel van de GRJR in te gaan. ,,Het voornemen tot uittreden is nooit een doel op zich geweest, maar werd noodzakelijk om het MVS Jeugdmodel te kunnen realiseren. Het voorliggende voorstel van de GRJR komt tegemoet aan onze oorspronkelijke insteek en maakt het mogelijk om het MVS Jeugdmodel binnen de GRJR te realiseren.”

Het raadsvoorstel wordt dinsdag 8 december ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Maassluis.