Categorie├źn

Service

Neervallende roetdeeltjes door brand AVR

Neervallende roetdeeltjes door brand AVR
Nieuws

Neervallende roetdeeltjes door brand AVR

  • Redactie
  • 22-09-2023
  • Nieuws
Neervallende roetdeeltjes door brand AVR

MAASSLUIS - De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) heeft gewaarschuwd voor het neervallen van roetdeeltjes in het gebied tussen Maassluis en Vlaardingen, veroorzaakt door een grote brand bij de AVR afvalverwerker in de Rotterdamse Botlek.

De veiligheidsregio adviseert om groente en fruit grondig te wassen of te schillen voor het te consumeren. Daarnaast wordt sterk afgeraden om eieren van kippen binnen het zogeheten Effectgebied (zie afbeelding) te eten. Ook wordt aanbevolen om dieren binnen het effectgebied in stallen of hokken te plaatsen en eigenaren van huisdieren worden gewaarschuwd ervoor te zorgen dat hun dieren geen roetdeeltjes binnenkrijgen.

De brand ontstond op donderdagochtend in een loods met huisvuil. Gedurende de dag meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, maar 's avonds werd opnieuw alarm geslagen omdat de brand weer was opgelaaid. Op vrijdag waren tal van hulpdiensten bezig met het bestrijden van de brand. De rook van de brand verspreidde zich over het gebied tussen Maassluis en Vlaardingen.

Op vrijdagmiddag meldde de Milieudienst DCMR dat er tot 12.00 uur zestien klachten waren binnengekomen van bewoners in Maasland, Rijswijk, Schipluiden, Delft, Den Hoorn en De Lier, gerelateerd aan de brand. De klachten betroffen met name de geur van brand en de aanwezigheid van een rookpluim.