Categorieën

Service

Nieuwe rector: gymnasium moet zichtbaar zijn in Schiedam

Nieuwe rector: gymnasium moet zichtbaar zijn in Schiedam
Onderwijs

Nieuwe rector: gymnasium moet zichtbaar zijn in Schiedam

  • Ted Konings
  • 13-06-2024
  • Onderwijs
Nieuwe rector: gymnasium moet zichtbaar zijn in Schiedam

MAASSLUIS/SCHIEDAM - Het Stedelijk Gymnasium Schiedam moet zichtbaar zijn in de samenleving. Dat zegt de nieuwe rector van de school.

Eva Gelsema is haar naam. Ze werd benoemd aan het hoofd van Schiedams enige categoriale gymnasium. Ze is nieuw, en toch kent ze ‘haar’ school al van haver tot gort. 

Behalve dat ze zelf ooit een gymnasiumleerling was - en dus weet wat Latijn en Grieks inhouden - werkte Gelsema de afgelopen 25 jaar al op de school, met een korte tussenpoos van een jaar of vijf. De voormalige lerares Engels was tot voor kort teamleider van de leerjaren vijf en zes. 

En die school van haar, die moet dus de banden met de stad aanhalen. De nieuwe rector wijst daarbij op de toch wel bijzondere ‘populatie’ van het gymnasium. “Het zijn slimme leerlingen. Die ook iets aan de stad geven, iets voor de stad kunnen doen.” Dat is het geval als ze jong en nog leerling zijn, maar zeker ook in hun volwassen leven. Tenslotte heeft het gymnasium toch de naam - en doet dat feitelijk ook - de bestuurders, de ondernemers, de wetenschappers van de toekomst op te leiden. 

Wat een stad als Schiedam dwars zit is dat van oudsher veel van die talenten de stad verlaten. Ze gaan studeren elders, vinden een baan en zijn voor Schiedam ‘verloren’. In plaats daarvan komen naar de stad ambtenaren, bestuurders en anderen terug die de naam hebben - en dat klopt helaas maar al te vaak - de stad en zijn inwoners niet te kennen. 

Maar daar kan volgens Gelsema verandering in komen. “Op het moment dat een kind hier opgroeit en gezien wordt, dat Schiedam ervaren wordt als een toffe woonplaats met toffe scholen waar positieve ervaringen worden opgedaan, zijn ze meer geneigd om op een mooie manier aan Schiedam terug te denken. Dan komen ze eerder terug na hun studies.”

“De huidige generatie jongeren heeft het niet makkelijk; hun toekomstperspectief is somberder dan eerder.” Juist die positieve ervaringen kunnen in zo’n leven het verschil maken. “Op het moment dat je een positieve bijdrage levert en je ervaart dat je er toe doet, nodigt dat ook weer uit om iets voor de stad te willen leveren.” 

Zo is het dus een wisselwerking: een gymnasium maakt Schiedam voor een gezin met jonge kinderen interessanter, en de leerlingen die dat op termijn oplevert, maken Schiedam interessanter. “Onze leerlingen zijn slim. Ze willen nadenken over de maatschappij en hun rol daarin. Het zijn ook kinderen met wie je heel goed kunt praten en die oplossingen kunnen bedenken voor allerhande zaken.” Het zou in de ogen van de nieuwe rector gaaf zijn als aan de gymnasiasten vaker wordt gevraagd: ‘wat vinden jullie ervan?’. Dat is dus een open uitnodiging aan de stad. “Laat ze eens meedenken. Over cultuur, of de lokale politiek en lokale economie.” 

Contacten met de stad zijn er vanuit het gymnasium onder meer met en via De Kleine Ambassade, onder meer via een module Democratisering die dit bureau voor jongerenparticipatie verzorgt, en ook stages die er worden gelopen door leerlingen. “Maar dat kan het niet alleen zijn.” Gelsema denkt aan bezoeken van leerlingen aan de gemeenteraad. “Maar zou het ook heel stom zijn om als er een bouwproject is in de stad, daar met de leerlingen even te komen kijken?” 

Goed, dat is dus een van de prioriteiten waaraan ze wil werken: de band met de stad. “Daar gaan we zeker meer aan doen.” Eva Gelsema nam in april het stokje over als directeur van het gymnasium aan de Valeriusstraat in Groenoord. Ze kent de school dus op haar duimpje. “Volgens mij vindt ieder het nu fijn dat ik rust en stabiliteit breng. Van daaruit kunnen we veel op gaan pakken.” 

Dat betekent wat haar betreft dus ‘het vizier naar buiten’. “De afgelopen jaren zijn we nogal naar binnen gekeerd.” De Coronatijd was daar debet aan, maar ook het verschil van inzicht dat er op sommige terreinen was tussen verschillende betrokkenen op school. “Nu willen we de goede naam die we in de stad hadden - we werden wel de parel van Schiedam genoemd - en die een beetje was verstoft, weer oppoetsen.”  - Lees verder onder de foto.