Categorieën

Service

Noodopvang voor vluchtelingen in Maassluis

Noodopvang voor vluchtelingen in Maassluis
Nieuws

Noodopvang voor vluchtelingen in Maassluis

  • Redactie
  • 13-12-2021
  • Nieuws
Noodopvang voor vluchtelingen in Maassluis

Govert van Wijnkade. (Foto: Google streetview)

MAASSLUIS - Het college stelt de gemeenteraad voor om ook als Maassluis gehoor te geven aan het verzoek van het Rijk om tijdelijk noodopvang voor vluchtelingen mogelijk te maken in de stad.

Net als andere gemeenten in de regio wil het college een ligplaats voor een hotelschip in de buitenhaven faciliteren. Als de raad instemt, legt dit schip waarschijnlijk nog voor de kerst aan aan de Govert van Wijnkade. De eerste vluchtelingen komen dan in de eerste week van januari. De gemeenteraad beslist donderdagavond over de tijdelijke noodopvang van maximaal zeventig vluchtelingen voor een periode van acht weken. De gemeente is al enige tijd in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat verantwoordelijk is voor opvangplekken in het land. 

Locatie 

De gemeente kiest ervoor om het schip voor de vluchtelingen in de buitenhaven te leggen aan de Govert van Wijnkade. Door te kiezen voor deze locatie wordt er geen beroep gedaan op voorzieningen in de stad zoals bijvoorbeeld woningen of een sporthal waar dan nog allerlei zaken bij geregeld moeten worden: van wasmachine tot eten.  

Bewonersbijeenkomst 

De gemeente organiseert een informatiebijeenkomst voor omwonenden en ondernemers in de haven. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging. De bijeenkomst is op woensdag 15 december vanaf 19:30. Vanwege de coronamaatregelen moeten deelnemers zich aanmelden.  

Voorbereidingen 

De voorbereidingen voor de komst van de vluchtelingen zijn inmiddels in volle gang. Met het COA worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de stroomvoorziening, maaltijdverzorging, veiligheidsvoorzieningen, medische zorg en de bemanning. De gemeente Maassluis wil vluchtelingen tijdelijk goede opvang bieden. Dat kan op deze kleinschalige manier heel goed.