Categorieën

Service

Nu tellen meesters en juffen weer mee

Nu tellen meesters en juffen weer mee
Onderwijs

Nu tellen meesters en juffen weer mee

  • Herman Stel
  • 27-05-2020
  • Onderwijs
Nu tellen meesters en juffen weer mee
Een paar maanden geleden startte het programma 'Frontberichten' van de BNN/VARA. Ik was er meteen aan verslaafd. Een aantal mensen, werkzaam in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, huisartsen, intensive care artsen enz., enz. sturen hun zelfgemaakte videoboodschappen in, waarin zij vertellen van de dagelijkse ellende, die zij meemaken. Op de een of andere manier pakte deze manier van verslag doen mij. Het geeft een goed beeld van de ellende, die deze mensen ‘in de frontlinie’ dagelijks moeten aanschouwen.

Tot mijn verbazing zag ik echter ook regelmatig meesters en juffen en directeuren van scholen hun verslag doen. Verbazing, omdat ik hen nu niet echt als mensen in de frontlinie kon zien. De kinderen waren immers naar huis gestuurd, dus van een omgaan met de Corona dreiging was nu niet bepaald sprake. Interessant hoor, dat men op allerlei manieren de kinderen op afstand les moest gaan geven, maar dat betrof toch alleen maar een andere invulling van hun takenpakket? Het grootste probleem leek, dat zij niet alle kinderen voor de camera konden krijgen. Maar werken in de frontlinie? Nee, niet echt.

Maar sinds de scholen weer zijn begonnen mogen de leerkrachten wat mij betreft weer aanschuiven in het programma 'Fontberichten'. Sinds twee weken verrichten de meesters en juffen wel degelijk werk in de gevarenzone. Het mag dan zijn, dat men van mening is, dat kinderen minder last hebben van het virus en dat er zelfs mensen zijn, die durven beweren, dat de kinderen ook een wat mindere rol spelen bij het besmetten van anderen; feit is, dat er intussen toch meldingen komen, dat leerkrachten wel degelijk nu een groter risico op besmetting lopen. Op één school, elders in het land, zijn blijkbaar zelfs al zes docenten besmet geraakt.

Gelet op het feit, dat veel docenten vijftig-plussers zijn en dus akelig dicht bij de risicogroep komen, kun je je wel afvragen of die leerkracht, die onmogelijk op anderhalve meter afstand van de leerlingen kan blijven en echt niet gauw met handschoenen aan en mondkapje voor, de lessen gaat geven, niet in aanmerking moet komen voor gevarentoeslag.

In elk geval horen hun vlogjes, wat mij betreft, nu zeker thuis bij 'Frontberichten'. Nu tellen juffen en meesters wel degelijk weer mee. Maar of ze hier blij mee zullen zijn?