Categorieën

Service

‘Op zoek naar vrijwilligerswerk? Doe iets waar je hart ligt!’

‘Op zoek naar vrijwilligerswerk? Doe iets waar je hart ligt!’
Nieuws

‘Op zoek naar vrijwilligerswerk? Doe iets waar je hart ligt!’

  • Janneke Noordermeer-Goos
  • 10-05-2024
  • Nieuws
‘Op zoek naar vrijwilligerswerk? Doe iets waar je hart ligt!’

Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Ook in Maassluis zetten inwoners zich in en ondersteunen daarmee een verscheidenheid aan evenementen en organisaties. KLiK Vrijwilligers Maassluis brengt deze vrijwilligers graag in beeld in de rubriek 'De KLiK van...'

Deze week: De KLiK van… Else Wakker

Een post over ‘de Lingeriekoffer’ op sociale media trok de aandacht van Else Wakker (24). Door de Lingeriekoffer komen vrouwen met een smalle beurs aan passend, tweedehands ondergoed. Een goede match voor iemand die een modeopleiding heeft gevolgd en zich momenteel specialiseert in het maken van lingerie. ,,Ik weet wat een goed zittende bh voor je kan doen, dat gun ik elke vrouw.”

Wensen Vervullen Maassluis coördineert de Lingeriekoffer. Vrijwilligers zamelen bh’s in, kijken of de stukken schoon en heel zijn en vullen de koffer met tweedehands bh’s en ondergoed. Vrouwen met een smalle beurs krijgen de Lingeriekoffer thuis en zoeken daar de kledingstukken uit die ze nodig hebben. Else Wakker, vrijwilliger bij Stichting Present, hielp een tijdje mee met het uitzoeken van de ingezamelde bh’s. ,,Als je moet kiezen tussen een rekening betalen of een bh kopen, dan gaat de rekening voor”, vertelt Else. ,,Daardoor lopen vrouwen al jaren met dezelfde bh, die eigenlijk niet goed meer past, of zelfs zonder bh rond.”

Else studeerde aan de modeopleiding in Den Haag en leert momenteel om zelf lingerie te maken. In samenwerking met Stichting Present wordt er regelmatig een Body Wear event georganiseerd voor vrouwen en tienermeiden. Else neemt tijdens die evenementen de maten op van vrouwen zodat zij naar huis gaan met goed passend, tweedehands ondergoed. ,,De basis is superbelangrijk”, vertelt ze. ,,Net als elke borst, is elke bh anders. Dat maakt het zo ingewikkeld. Ik weet wat een goed zittende bh voor je kan doen. Het is belangrijk dat het niet knelt en dat je je er lekker en fijn in voelt. Dan geeft het je zelfs zelfvertrouwen. Dat gun ik elke vrouw!”

Voor de Lingeriekoffer en de Body Wear events zijn vooral nog grotere bh’s nodig, merkt Else. Het gaat dan om bh’s met een omvang vanaf 80 centimeter, met alle cupmaten. ,,Vrouwen met een grotere maat zijn al blij dat ze een goede bh hebben gevonden. Die bh’s worden vaak tot de laatste draad gedragen. Daarom is het moeilijker om aan de grotere maten in te zamelen. Voor de Lingeriekoffer en de events zijn we afhankelijk van wat er binnenkomt. Soms moeten we helaas nee verkopen. We gaan vrouwen ook niet wegsturen met een bh die eigenlijk niet goed past.”

Door bh’s in te zamelen wordt voorkomen dat goede kledingstukken worden weggegooid. De Lingeriekoffer is daarmee ook een duurzaam initiatief, een belangrijk onderwerp voor Else. ,,Voor iemand die veel met mode bezig is, houd ik niet van shoppen”, lacht ze. ,,Tijdens de modeopleiding zag ik de documentaire The True Cost. Ik werd er gewoon misselijk van. Ik wil niet dat andere mensen moeten lijden voor de kleding die ik draag. Daarom is Fast Fashion voor mij geen optie. Ik zoek graag kleding uit bij tweedehandswinkels en heb het geluk dat ik zelf kleding kan maken.”

Else vindt het fijn dat ze haar passie voor lingerie en mode kan inzetten voor haar vrijwilligerswerk. ,,Dat wil ik mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk ook aanraden: Doe iets waar je hart ligt. Dat levert energie op! Als ik naar een Body Wear event ben geweest, heb ik zo’n vol hart. Wat mij het meest raakt is dat iedereen zijn eigen verhaal heeft. Als je iemand echt ziet staan en aandacht kan geven, kan dat zoveel voor iemand betekenen! Het zit ‘m in de kleine dingen. Je kunt zoveel verschil maken door je talenten in te zetten.”

Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Jacqueline Groeneveld van KLiK Vrijwilligers Maassluis via 06-11038417 of breng een bezoek aan www.klikvrijwilligers.nl. 


KLiK Vrijwilligers Maassluis

Uiverlaan 18, Maassluis

Meer over KLiK Vrijwilligers Maassluis →