Categorie├źn

Service

RET lijdt miljoenenverlies door coronacrisis

RET lijdt miljoenenverlies door coronacrisis
Nieuws

RET lijdt miljoenenverlies door coronacrisis

  • Redactie
  • 15-04-2021
  • Nieuws
RET lijdt miljoenenverlies door coronacrisis
REGIO - De RET heeft in 2020 een ongekend slecht jaar gehad. Het aantal reizigers is gehalveerd en mede daardoor leed het regionale vervoersbedrijf een verlies van ruim 11 miljoen euro.

De eerste maanden van 2020 verliepen voor de RET nog goed: reizigersaantallen bleven groeien en klanten waardeerden het bedrijf voor het eerst met een 8. Maar toen de coronacrisis losbarstte, zakte het aantal reizigers in één klap weg naar 15-20 procent van de gebruikelijke aantallen. Het afgelopen jaar is mijn collega's en mij niet in de koude kleren is gaan zitten'', aldus algemeen directeur Maurice Unck. ,,Het was een intensief jaar waarin we ons steeds weer moesten aanpassen. Denk aan de invoering van de mondkapjesplicht, het uitbreiden van de schoonmaak en het vanwege toenemend verzuim aanpassen van de dienstregeling. Dat vroeg veel, van iedereen.'' Tegelijkertijd gloort er licht aan de horizon: ,,Met de toenemende vaccinatiegraad zal er steeds meer mogelijk zijn en zullen de reizigersaantallen weer groeien. Binnen enkele jaren verwachten we weer op de aantallen van voorheen te zitten, om vervolgens door te groeien.''

Vooralsnog is er van dergelijke groei geen sprake. Bezuinigingen hebben geleid tot een uitgeklede dienstregeling, minder service en controle in bus, tram en metro. Voor Maassluis betekent het dat vanaf eind augustus buslijn 526 vervalt. Dit is de Stop&Go-buslijn die op aanvraag rijdt Maassluis West en de Steendijkpolder. Bovendien gaat in de daluren buslijn van Schiedam Centra, via Vlaardingen, naar Maassluis 1x per uur in plaats van 2x per uur rijden. Ook Lijn 34 tussen Monster en Maassluis en Lijn 33 tussen Delft en Maassluis gaan van 2x naar 1x per uur. Ten slotte worden een aantal vroege en late ritten van metrolijn B geschrapt. De maatregelen zijn in principe tijdelijk en kunnen, als de situatie dit mogelijk maakt, ingetrokken worden.