Categorieën

Service

RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit

RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit
Nieuws

RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit

  • Redactie
  • 19-07-2022
  • Nieuws
RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit
MAASSLUIS – Het RIVM geeft voor vandaag een smogalarm af. Dat betekent dat de luchtkwaliteit in heel Nederland ‘zeer slecht’ kan zijn. Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging, terwijl een smogwaarschuwing vooral gericht is aan gevoelige groepen.

De afgelopen dagen is, net als vandaag, in heel Nederland kans op smog door ozon. Hoewel de onzekerheid groot is, verwacht het RIVM dat de luchtkwaliteit vandaag in heel Nederland zeer slecht kan zijn. Het RIVM adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. 

Klachten

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of de GGD.

Ozonverwachting voor komende dagen

Op woensdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn. Er geldt woensdag een smogwaarschuwing - in plaats van een smogalarm- voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van woensdag neemt de kans op regenbuien toe. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties geleidelijk omlaag zullen gaan en waarschijnlijk donderdag onder de waarschuwingsdrempel zakken.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.