Categorieën

Service

Wat vind jij van afstoten Collectie 1900?

Wat vind jij van afstoten Collectie 1900?
Nieuws

Wat vind jij van afstoten Collectie 1900?

  • Redactie
  • 01-06-2023
  • Nieuws
Wat vind jij van afstoten Collectie 1900?
MAASSLUIS – Inwoners van Maassluis kunnen vanaf donderdag 8 juni tot en met 20 juli hun mening geven over de beslissing van het college om de Collectie 1900 te ‘ontzamelen’.

Volgens het college heeft de Collectie 1900 van het Museum Maassluis geen binding met Maassluis. Het college ondersteunt verder de richting die Museum Maassluis heeft gekozen naar de ontwikkeling van een Stadsmuseum. Daarmee gaat het museum mee in de ontwikkeling van het 10-jaren ontwikkelplan Maritiem Erfgoed Maassluis, inclusief de verhuizing van het museum naar de Govert van Wijnkade. Volgens het college is ‘ontzameling’ in dit proces de meest logische keuze.

Collectie 1900

De Collectie 1900 is een overblijfsel van het vroegere gemeentemuseum en Museum Maassluis heeft deze collectie momenteel in bruikleen. De collectie is van de gemeente Maassluis en bestaat uit werk van kunstenaars die rond 1900 geboren zijn en kunst die hieraan refereert. De oorspronkelijke Collectie 1900 bestaat voor een groot deel uit figuratief werk. Zowel een aantal afzonderlijke werken, als de ensemblewaarde van de collectie hebben vanwege de grote kunsthistorische betekenis een nationale reputatie. De werken van Jeanne Oosting, Otto B. de Kat, Jan van Heel, Sierk Schröder en Wally Elsenbaas worden beschouwd als de kern van de Collectie 1900.

Behouden, aanscherpen of afstoten?

Het Maassluise college heeft onderzoek laten doen naar de waardebepaling van de collectie. De hoofdvraag van dat rapport is: moet de Collectie 1900 worden behouden, aangescherpt of afgestoten? Volgens het college is het afstoten/ontzamelen van de collectie het meest realistisch aangezien de collectie ‘weinig tot geen link heeft met het gemeentelijk beleid’. ,,De Collectie 1900 heeft ook geen meerwaarde ten opzicht van het 10-jaren ontwikkelplan Maritiem Erfgoed Maassluis. De verhuizing van Museum Maassluis naar het nieuwe pand aan de Govert van Wijnkade en de daarmee in te zetten doorontwikkeling naar een stadsmuseum geeft een extra reden om de Collectie 1900 af te stoten.”

Het Museum Maassluis heeft bovendien aangegeven dat ze acute financiële ondersteuning nodig hebben. ,,Ook dit heeft invloed op te maken keuzes, de ontwikkeling van het museum naar stadsmuseum en de voorbereidingen op de overstap naar het pand aan de Govert van Wijnkade.”

Zienswijze

Geinteresseerden kunnen van 8 juni tot en met 20 juli een zienswijze over dit besluit kenbaar maken aan de gemeente. Dat is mogelijk door en gemotiveerde e-mail te sturen aan [email protected] onder vermelding van ‘Inspraak ontzamelen Collectie 1900’. Meer informatie over het besluit de Collectie 1900 af te stoten, is te vinden op de website van de gemeente.