Stichting Nieuwe Waterweg helpt bij inzameling voor Turkije

15-02-2023 Nieuws Janneke Noordermeer

Birsen Akdemir, Rani Hamad en Selda Mermer-Kalyoncu. (Fotografie: Janneke Noordermeer)

MAASSLUIS - Vanuit heel Nederland krijgt Stichting Nieuwe Waterweg uit Maassluis kleding, schoenen en andere ingezamelde spullen binnen om te kunnen doneren aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije.

,,We bieden een oplossing voor een probleem”, legt Selda Mermer-Kalyoncu van Stichting Nieuwe Waterweg uit. ,,Overal in Nederland werden met goede bedoelingen inzamelingsacties georganiseerd, maar dat was al gauw niet meer te overzien. Er wordt zoveel gedoneerd, de stapels met ingezamelde spullen liepen op. Daarom hebben wij voorgesteld: breng alles naar ons. Wij hebben de ruimte én ervaring met het sorteren en verwerken van textiel. We zorgen dat alles wat geschikt is in Turkije terechtkomt en recyclen de rest.”

Inzamelen

De hal van Stichting Nieuwe Waterweg, die een plek heeft bij ADA Textielrecycling B.V. aan de Heldringstraat 39 in Maassluis, was afgelopen week afgeladen met dozen en zakken vol gedoneerde kleding en spullen. Alles moest stuk voor stuk worden uitgepakt, gesorteerd en opnieuw ingepakt. ,,Een enorme klus”, vertelt Birsen Akdemir. ,,We hebben alles geaccepteerd. Ook een hoop artikelen dat gerecycled moet worden.” Ook vrijwilliger Rani Hamad was aanwezig om een handje te helpen. ,,We waren gelukkig met veel mensen, er moest een hoop worden gedaan.” Rani woont als Syrische vluchteling op het schip in de buitenhaven van Maassluis. ,,Waar ik kan, zal ik helpen.”

De stichting

Stichting Nieuwe Waterweg werd in 2012 opgericht door Selda, die ook mede-eigenaar is van ADA Textielrecycling. ,,De stichting lag ruim tien jaar stil doordat ik een burn-out had”, legt Selda uit. ,,Vorig jaar begon het weer te kriebelen. Ik wilde graag iets doen voor de mensen die uit Oekraïne moesten vluchten. Met deze stichting en het bedrijf hebben we die mogelijkheid.” Selda vertelt dat alles wat gedoneerd wordt aan de stichting, binnen de stichting blijft. ,,Daar gaan we heel zorgvuldig en nauwkeurig mee om. Kleding die niet kan worden gebruikt om mensen te helpen, zetten we bijvoorbeeld via ons bedrijf om in geld. Ook dat geld blijft van de stichting en wordt besteed aan goede doelen.”

Eén-op-één

De stichting richt zich nu voornamelijk op de inzameling voor Turkije, maar wil zich in de toekomst bezighouden met één-op-één mensen helpen. ,,Bijvoorbeeld voor ouders van Maassluise kinderen die geen winterjas kunnen kopen. Dan gaan we graag langs en zorgen we met liefde voor een nieuwe jas. Of als we te horen krijgen dat vluchtelingen geen goede schoenen hebben, dan kijken we graag mee of we kunnen helpen.”

Oproep

Wil je iets doneren? Dan ben je van harte welkom bij Stichting Nieuwe Waterweg aan de Heldringstraat 39 in Maassluis (voormalig pand Europroducts) van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Wil je helpen als vrijwilliger? Neem dan contact op met Jacqueline Groeneveld van KLiK Vrijwilligers Maassluis via 06 110 384 17.Gerelateerd