Torenmuziek carillon Maassluis

11-08-2015 Nieuws Redactie

Ludovici en De Waardt

MAASSLUIS - Op vrijdag 14 augustus speelt Richard de Waardt (stadsbeiaardier van Rotterdam) van zeven tot acht uur ’s avonds een bijzonder zomeravondconcert op het mooie carillon van Maassluis.

Toelichting programma door Richardt de Waardt:

,,Regelmatig speel ik muziek van de wereldberoemde Italiaanse componist Ludovico Einaudi op de carillons van Rotterdam. Toen ik vernam dat hij een concert zou geven in het Nieuwe Luxor Theater leek het mij een leuk idee om hem uit te nodigen in de Rotterdamse klokkentoren. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb lang op een antwoord moeten wachten, maar plots verscheen er, de nacht voor zijn concert, een e-mail met daarin een enthousiaste reactie. De daarop volgende mistige zondagochtend zijn we naar boven geklauterd: Ludovico Einaudi, zijn tourmanager, zijn assistent en ondergetekende. Ik heb hem in geuren en kleuren verteld over ons prachtige instrument, het carillon. Eenmaal boven hebben we vierhandig zijn eigen muziek gespeeld’’.

,,De muziek van Einaudi is vaak dromerig en repetitief van aard. Het spreekt veel mensen aan vanwege de toegankelijke eenvoud en consonante beweging in de muziek. Het leek mij heel interessant om zijn muziek te contrasteren met muziek van J.S. Bach. Ik heb gekozen voor de luitsuites van Bach omdat ik er enorm van geniet om die te spelen op het carillon. Het is eigenlijk niet nodig de muziek te bewerken voor beiaard; iedere noot is speelbaar en het lijkt alsof Bach de muziek speciaal voor het klokkenspel heeft geschreven, zo mooi klinkt het’’.

 Gerelateerd